HomeODBAČEN ZAHTJEV DRAGANA JOKIĆA ZA PRIVREMENO OSLOBAĐANJE
Suci smatraju da se garancije za povratak optuženog na suđenje ne mogu tražiti od entiteta, već samo od države Bosne i Hercegovine, koja, međutim, navodi da "nema organe koji to mogu osigurati"

Dragan Jokić u sudnici TribunalaDragan Jokić u sudnici Tribunala

Zahtjev za privremenim puštanjem na slobodu Dragana Jokića - bivšeg načelnika inženjerije u Zvorničkoj brigadi VRS, optuženog za zločine u Srebrenici - odbijen je danas sa obrazloženjem da Sudsko vijeće nije dobilo garancije od njegove države da će biti ispunjeni traženi preduvjeti za njegov boravak na slobodi do početka suđenja.

Vijeće je, naime, pozvalo državu Bosnu i Hercegovinu, na čiji se teritorij Jokić trebao vratiti, da Tribunalu pruži uobičajene garancije - da optuženi neće predstavljati opasnost za žrtve i svjedoke i će se vratiti u Den Haag kad ga Vijeće pozove. Međutim, savjetnik u bosansko-hercegovačkom Uredu za vezu s Tribunalom izvijestio je Vijeće da "Bosna i Hercegovina nema državne organe koji bi mogli djelotvorno i u potpunosti osigurati" zahtjeve Vijeća.

Iako ističu da su svjesni razlike između ustavnih definicija i stvarne situacije u BiH, suci ipak ostaju pri stavu da garancije mogu tražiti samo od države BiH, a ne od Republike Srpske koja je entitet unutar države. "Na vladi BiH je da razradi način na koji će Tribunalu moći pružiti tražene garancije" za osobe koje početak suđenja čekaju na slobodi, zaključilo je Vijeće kojim predsjedava njemački sudac Wolfgang Schomburg/Volfgang Šomburg, a još ga čine Florence Mumba (Zambija) i Carmel Agius (Malta).

Jokićev zahtjev time je odbačen bez obzira na njegovu dobrovoljnu predaju Tribunalu i na suglasnost tužitelja da se Jokića privremeno oslobodi.

Dragan Jokić je, na zajedničkoj optužnici s pukovnikom Vidojem Blagojevićem i majorom Draganom Obrenovićem, optužen zbog masovnih pogubljenja Bošnjaka u području Srebrenice, u julu 1995. dok je bio načelnik inženjerije Zvorničke brigade koja je igrala istaknutu ulogu u kopanju i prekopavanju srebreničkih masovnih grobnica.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 95

SUĐENJE GENERALU GALIĆU: Nova svjedočenja o masakru na Markalama
TRIBUNAL: Da li honorari branitelja stižu do džepova optuženih
SUĐENJE "TUTI" I "ŠTELI": Dokazni postupak odbrane na suđenju za mostarske zločine
DOKUMENT "SREBRENICA – GENOCID KOJI NIJE SPREČEN": Avet Srebrenice nastavlja da progoni Holanđane