HomeDOBROVOLJNO SE PREDAO, ALI IZJAVIO DA NIJE KRIV
Pred Haškim tribunalom danas se prvi put pojavio Dragan Jokić, optužen za zločine protiv čovječnosti, počinjene u "operaciji ubijanja" poslije pada "zaštićene zone" Srebrenica u julu 1995.

Dragan Jokić u sudnici TribunalaDragan Jokić u sudnici Tribunala

Dragan Jokić, koji se prošlog četvrtka u Banja Luci predao predstavnicima Haškog Tužilaštva, a danas prvi put pojavio pred sudijom u Hagu, za sve za šta je optužen izjasnio se da nije kriv. A optužnica ga tereti da je "u julu 1995. učestvovao u zločinačkom planu i poduhvatu čiji je opšti cilj bio da se zatoči, zarobi, strijelja i pokopa preko pet hiljada muškaraca i dječaka, bosanskih Muslimana".

Oni su između 11. i 15. jula prebačeni iz srebreničke enklave u zonu odgovornosti Zvorničke brigade, gdje su pogubljeni, a njihova tijela pokopana na lokacijama u i oko te zone, uključujući Orahovac, Petkovce, Pilicu, Branjevo i Kozluk.

Dragan Jokić je u julu 1995. imao čin majora i bio na dužnosti načelnika inženjerije Zvorničke brigade Drinskog korpusa. Između 14. i 15. jula, kad je ubijeno oko 3000 zarobljenih srebreničkih muškaraca, bio je dežurni oficir brigade. Jedinice pod njegovom komandom su građevinskim mašinama iskopavale grobnice na samim gubilištima i u njih zatrpale pobijene Srebreničane.

U optužnici se kaže i da su tijela žrtava kasnije iskopana i prenesena u druge grobnice na tajnim lokacijama. Posljedica tih akcija, u kojima je učestvovao i Jokić kao načelnik inženjerije Zvorničke brigade, bila je da su snage VRS-a "praktično eliminisale prisustvo bosanskih Muslimana na području srebreničke enklave".

"Navedenim djelima i propustima", kako se kaže u optužnici, Dragan Jokić se tereti za zločine protiv čovječnosti, koji su počinjeni istrebljenjem, ubistvima i progonima na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Drugi dio optužnice ga tereti za kršenje zakona i običaja ratovanja, za koje je takođe rekao: "Nisam kriv".

Nakon Jokićevog izjašnjavanja, zastupnik optužbe, američki advokat Piter Mekkloski (Peter McCloskey) je najavio da će tužilaštvo u predviđenom roku podnijeti zahtjev za spajanje Jokićeve sa optužnicama protiv Vidoja Blagojevića i Dragana Obrenovića, kako bi im se sudilo na istom procesu. Jer sve tri optužnice ujedinjuje odgovornost za isti zločin, masakr 7.000 Bošnjaka počinjen poslije pada "zaštićene zone" Srebrenice u julu 1995.

Dževad Sabljaković


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 67

SUĐENJE SLOBODANU MILOŠEVIĆU: U oktobru nove optužnice
TRIBUNAL: Biljana Plavšić može u Beograd, a Momčilo Krajišnik ne može na Pale
TRIBUNAL: Tokom avgusta, u Hag stiglo pet visokih oficira Armije BH i VRS