HomeSREBRENIČKI MASAKR IH UJEDINJAVA I U HAGU
Zašto je glavna tužiteljica Haškog tribunala pomenula mogućnost da se Obrenoviću, Blagojeviću i Jokiću sudi zajedno

Pečat Tribunala skida se sa jedne po jedne optužnice koje terete za zločine u Srebrenici. Protekla sedmica je u tom pogledu bila izuzetno dinamična. Uoči prvog pojavljivanja uhapšenog Vidoja Blagojevića pred sudijom Haškog tribunala, stigla je vijest da se predstavnicima Tužilaštva u Banja Luci predao Dragan Jokić. Protiv obojice je postojala takozvana zapečaćena optužnica. Zna se pouzdano da su pod pečatom tribunala još dvije koje se direktno tiču onog što je tužilac Mark Harmon, u uvodnoj riječi na početku suđenja generalu Krstiću u martu prošle godine, nazvao "trijumfom zla."

Prije Blagojevića i Jokića, uhapšen je Dragan Obrenović. Za svakog od njih je podignuta posebna optužnica, ali je glavna tužiteljica Haškog tribunala Karla (Carla) Del Ponte na kraju procedure prvog izlaska Vidoja Blagojevića pred sudiju nagovijestila da će predložiti zajedničko suđenje za svu trojicu.

Glavni razlog za takav prijedlog je što je zločin o kojem je u optužnicama riječ isti: srebrenički masakr. Većina tačaka optužnica protiv njih je istovjetna jer se odnose na iste događaje.

Sva trojica su po zapovjednoj odgovornosti i po komandnoj hijerarhiji bila povezana. Zato se u optužnici protiv Vidoja Blagojevića detaljno, i uz pomoć šematskih prikaza, predstavlja struktura Vojske Republike Srpske (VRS), a posebno Drinskog korpusa, čijim jedinicama su zapovijedali Obrenović, Blagojević i Jokić. Komande i ljudstvo Milićke, Bratunačke i Zvorničke brigade tog korpusa imale su značajnu ulogu u zločinima o kojima je u optužnicama riječ. Komandant Drinskog korpusa, dakle nekadašnji nadređeni novim haškim uhapšenicima, general Radislav Krstić već je zbog toga osuđen na 46 godina zatvora.

Dragan Obrenović, koji je nedavno uhapšen, imao je u julu 1995. godine čin majora i dužnost načelnika štaba, to jest zamjenika komandanta Zvorničke brigade.

Vidoje Blagojević, uhapšen početkom avgusta, bio je pukovnik i zapovijedao je Bratunačkom brigadom. Dakle, kao komandant brigade bio je odgovoran za planiranje i rukovođenje aktivnostima svih podređenih jedinica.

Dragan Jokić je u periodu na koji se odnosi optužnica (juli-novembar 1995.) bio major i načelnik inženjerije Zvorničke brigade.

U svakoj od optužnica protiv njih se navodi, istovjetno formulisano, da su "sva djela i propusti za koje se terete kao za zločine protiv čovječnosti, bili dio sistematskog napada protiv bosanskih Muslimana, civilnog stanovništva u Srebrenici i njenoj okolini".

U sve tri optužnice se doslovno ponavlja da su Obrenović, Blagojević i Jokić "u periodu od 11. jula do 1. novembra planirali, podsticali, naređivali ili na drugi način pomagali pripremu i izvršenje masovnog pogubljenja hiljada zarobljenih muškaraca, bosanskih Muslimana, iz 'zaštićene zone' Srebrenica".

Kao mjesta zločina u svakoj optužnici se pominju Potočari, skladište u Kravici, Bratunac, Tišća, Orahovac, Petkovci, Cerska dolina, škola i dom kulture u Pilici, Vojna ekonomija u Branjevu i Kozluk.

Većina tačaka optužnice je identična: istrebljenje, ubistva, progoni na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

Sva trojica se terete i da su, pošto je "operacija ubijanja" završena, u periodu od 1. avgusta do 1. novembra 1995., učestvovala "u organizovanim i sveobuhvatnim naporima da se prikriju i zataškaju pogubljenja u zoni odgovornosti Zvorničke i Bratunačke brigade, iskopavajući tijela iz prvobitnih masovnih grobnica i zakopavajući ih u druge na skrivenijim mjestima".

Tužilaštvo je ocijenilo da su učešćem u svemu tome Obrenović, Blagojević i Jokić počinili zločine protiv čovječnosti i teško prekršili zakone i običaje ratovanja. Blagojević je, uz to, optužen za genocid, a Obrenović za učešće u genocidu, što je i najteže djelo, za koje je do sada u Hagu osuđen samo general Krstić.

Još jedna činjenica je vjerovatno u osnovi namjere Karle Del Ponte da predloži zajedničko suđenje zvorničko-bratunačkoj trojci. Pošto je oko 5000 srebreničkih zatočenika prebacivano iz Bratunačke u zonu odgovornosti Zvorničke brigade, i tu pobijeno, mora da su u tom "trijumfu zla" Obrenović, Blagojević i Jokić, kao visoki oficiri i komandanti, najtješnje sarađivali.

Dževad Sabljaković


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 67

SUĐENJE SLOBODANU MILOŠEVIĆU: U oktobru nove optužnice
TRIBUNAL: Biljana Plavšić može u Beograd, a Momčilo Krajišnik ne može na Pale
TRIBUNAL: Tokom avgusta, u Hag stiglo pet visokih oficira Armije BH i VRS