HomeDRAGAN JOKIĆ - NOVO LICE U HAGU
Kao načelnik inžinjerije Zvorničke brigade Drinskog korpusa, Jokić je, prema haškoj optužnici, učestvovao u operaciji ubijanja srebreničkih Muslimana

Rođen 20. avgusta 1957. u selu Grbavci kod Zvornika, Dragan Jokić je na vojnoj akademiji završio obuku za oficira inžinjerije. Po izbijanju rata u Bosni i Hercegovini priključio se Zvorničkoj brigadi Drinskog korpusa Vojske RS. U periodu na koji se odnosi optužnica, dakle od 11. jula do 1. novembra 1995. bio je, u činu majora, načelnik inžinjerije Prve zvorničke pješadijske brigade. U trenutku hapšenja, kao potpukovnik, radio je u Operativnom odjeljenju 5. korpusa VRS u Sokocu.

Optužnica, koju je podigao zamjenik glavnog tužioca Haškog tribunala Grejem Bluit (Graham Blewitt), tereti Dragana Jokića da je "učestvovao u zločinačkom planu i poduhvatu čiji je opšti cilj bio da se zatoči, zarobi, strijelja i pokopa preko pet hiljada muškaraca i dječaka, bosanskih Muslimana".

U optužnici se posebno insistira na činjenici da je Jokić od jutra 14. do jutra 15. jula 1995. bio dežurni oficir Zvorničke brigade. U tom svojstvu, on je, faktički bio predstavnik komandanta brigade. To znači da su operativna naređenja više komande, Drinskog korpusa i Glavnog štaba VRS, dolazila do njega, a on se starao da ih proslijedi podređenima. Prema tome, Jokić je u svojstvu dežurnog oficira "zauzimao centralno mjesto u koordinaciji i komunikaciji u zoni Zvorničke brigade".

Te činjenice tužilaštvo smatra izuzetno značajnim jer je upravo u 24 sata, između jutra 14. jula i jutra 15. jula 1995. ubijeno oko tri hiljade zatočenih bosanskih Muslimana, a dan kasnije još 2.000. Svi su oni prevezeni iz Bratunca i Potočara i pobijeni na nekoliko mjesta u zoni odgovornosti Zvorničke brigade. Egzekucije su izvršili, na šest gubilišta, vojnici Zvorničke brigade, posebno iz čete vojne policije pod komandom Dragana Obrenovića.

Optužnica navodi da su 14. jula 1995. pripadnici VRS, prevezli "stotine muškaraca i dječaka, bosanskih Muslimana" iz Bratunca i njegove okoline do škole u selu Grbavci, Jokićevom rodnom mjestu. Odatle su prevoženi kamionima na nedaleku poljanu. Odmah po silasku ubijali su ih automatskim oružjem pripadnici čete vojne policije. Procjenjuje se da je samo na tom mjestu pogubljeno između 800 i 1.000 Muslimana. Dalje se u tekstu optužnice kaže: "U večernjim satima svjetla građevinskih mašina su osvjetljavala mjesto pogubljenja. U ranim jutarnjim satima, inžinjerijska četa Zvorničke brigade, koristeći se tim istim građevinskim mašinama, pokopala je pobijene u masovnu grobnicu.

Kao načelnik inžinjerije Zvorničke brigade Dragan Jokić je, kaže optužnica,"pomagao u planiranju, praćenju, organizovanju i sprovođenju ovog pokopavanja".

Kao dežurni oficir te brigade 14. i 15. jula, druga je stavka optužnice, on je"pomagao koordinirati komunikaciju između oficira i komandi VRS u vezi s prevozom, zatočenjem i pogubljenjem srebreničkih Muslimana, i davao ili prosljeđivao izvještaje i podatke nadređenima o toku operacije ubijanja".

Uz ova djela optužnica tereti Dragana Jokića da je od 1. avgusta do 1. novembra 1995. učestvovao u "organizovanim i sveobuhvatnim naporima da se prikriju pogubljenja", time što su njegove inžinjerijske jedinice iskopavale pobijene iz prvobitnih grobnica i prebacivale ih u druge na skrovitim mjestima.

Sva ta djela Tužilaštvo Haškog tribunala je okvalifikovalo kao zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 67

SUĐENJE SLOBODANU MILOŠEVIĆU: U oktobru nove optužnice
TRIBUNAL: Biljana Plavšić može u Beograd, a Momčilo Krajišnik ne može na Pale
TRIBUNAL: Tokom avgusta, u Hag stiglo pet visokih oficira Armije BH i VRS