HomeDRUGO SREBRENIČKO SUDJENJE POČINJE 6. MAJA
Na konferenciji o stanju u postupku protiv četvorice oficira Drinskog korpusa VRS potvrdjeno da će drugo sudjenje za genocid u Srebrenici početi u maju - Tužitelj najavio 146 svjedoka, od koji će veći dio svjedočiti uživo, a ostali putem pisanih izjava

Sjedište Tribunala u Den HaaguSjedište Tribunala u Den Haagu

Drugo sudjenje za zločine u Srebrenici počinje 6. maja, potvrdio je danas sudac Wolfgang Schomburg/Volfgang Šomuburg. Na optuženičkoj klupi se nalaze četvorica oficira Zvorničke i Bratunačke brigade Drinskog korpusa VRS - Vidoje Blagojević, Dragan Obrenović, Momir Nikolić i Dragan Jokić. Bivši zapovjednik Drinskog korpusa general Radislav Krstić je 2001. proglašen krivim za genocid nad Bošnjacima u srebreničkoj enklavi i osudjen je na 46 godina zatvora. Njegov je slučaj trenutno u žalbenom postupku.

Premda je za danas bila najavljena predraspravna konferencija u predmetu "Blagojević i ostali" - na kojoj se obavljaju završne pripreme za sudjenje - današnja rasprava imala je status redovite konferencije o stanju u postupku zbog toga što pred sucima stoji još niz podnesaka na koje trebaju odgovoriti do početka sudjenja. Medju nerješenim pitanjima je i prigovor Blagojevićeve obrane na navodnu pristranost predraspravnog suca Schomburga zbog toga što je uvažio garancije koje je Federacija BiH dala za privremeno oslobadjanje bivših oficira Armije BiH iz haškog pritvora, ali nije uvažio garancije koje je Republika Srpska ponudila za Blagojevića. Bez obzira na krajnji ishod tog pitanja, u vijeću za predmet "Blagojević i ostali" će, uz jednog stalnog suca Tribunala, biti i dva ad-litem (privremena) suca: Carmen Maria Argibay/Karmen Marija Arhibej iz Argentine i Volodymyr Vassylenko/Volodimir Vasilenko iz Ukrajine.

Tužitelj je najavio ukupno 146 svjedoka, premda još nije usaglašeno koliko njih će svjedočiti uživo u sudnici, a koliko će dati iskaze u pisanoj formi. To će ovisiti o tome koliko činjenica iz optužnica obrana prihvati kao nesporne. Jedan od ključnih svjedoka optužbe bit će Richard Butler/Ričard Batler, vojno-obavještajni analitičar tužiteljstva, koji će svjedočiti o lancu zapovijedanja u Drinskom korpusu, o čemu će govoriti i drugi svjedoci optužbe. Za tužitelja je važno da sucima predoči kakvu je ulogu po njegovom mišljenju imao svaki od optuženih oficira u operaciji masovnih pogubljenja i zakopavanja tijela više od 7000 Bošnjaka koji su zarobljeni nakon pada zaštićene zone UN u ruke VRS.

Za genocid u Srebrenici optuženo je još pet oficira koje su i dalje u bjekstvu. To su Vinko Pandurević, bivši komandant Zvorničke brigade, Ljubomir Borovčanić, zapovjednik policijskih snaga RS angažiranih u napadu na Srebrenicu, te tri oficira bezbjednosti VRS Ljubomir Beara, Vujadin Popović i Drago Nikolić.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 140

HOTIMIČNO: Vojislav Šešelj se izjasnio o 14 točaka optužnice
ŠAINOVIĆ I OJDANIĆ: Novi zahtev - stare garancije nove države
JAČA DOZA: Terapija za nastavak suđenja Slobodanu Miloševiću
UPRAVNIK LOGORA TRNOPOLJE: Svedok suda - osumnjičeni tužilaštva
SREBRENICA - DRUGO SUĐENJE: 146 svjedoka za 7.000 žrtava genocida
PREPOZNAVANJE: Zašto se tužiocu ne dopada Mrđina brada