HomePOGLED NA SARAJEVO S DRUGE STRANE NIŠANA
Svjedočenja zapadnih ratnih reportera na suđenju generalu Stanislavu Galiću, optuženom za granatiranje Sarajeva i snajpersku kampanju protiv civilnog stanovništva - Zapadni novinari govorili o posjetama položajima VRS s kojih je pucano na grad

Ernaut Van Linden, svjedok na suđenju Stanislavu GalićuErnaut Van Linden, svjedok na suđenju Stanislavu Galiću

Ratni reporteri zapadnih agencija i televizijskih stanica su, tokom opsade Sarajeva, u velikoj mjeri dijelili sudbinu civilnog stanovništva grada. Bili su, naime, potencijalne mete artiljeraca i snajperista koji su držali na nišanu, i pod paljbom, grad i njegove građane. Međutim, ratni reporteri su imali prilike da povremeno pređu i na drugu stranu, te da sa položaja snaga koje su opkoljavale grad "bace pogled" na Sarajevo kroz nišanske sprave snajperista i artiljeraca VRS. Nekim od zapadnih gostiju je na tim položajima, čak, nuđeno da i sami ispale po koji metak ili granatu na grad.

Dvojica ratnih izvještača iz opkoljenog Sarajeva svjedočili su ove sedmice na suđenju generalu Stanislavu Galiću, bivšem zapovjedniku Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS optuženom za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. Obojica – Holanđanin Aernout Van Linden, reporter Sky News-a i Norvežanin Morten Val, fotoreporter agencije AP (Associated Press) - su povremeno obilazili artiljerijske pozicije na brdima oko grada i intervjuisali vojnike i zapovjednike VRS. Holanđanin Van Linden je ispričao sudijama kako ga je, prilikom jedne od brojnih posjeta Palama, general Ratko Mladić odveo do obližnje artiljerijske pozicije i, pokazujući u pravcu grada, rekao: "Sarajevo je na mom dlanu. Ja sam strah i trepet Sarajeva!" Van Linden je detaljno opisao atmosferu terora, očaja i beznađa u kojoj su – izloženi stalnoj i sistematskoj artiljerijskoj i snajperskoj vatri – živjeli građani Sarajeva.

Norvežanin Morten Val, ratni fotoreporter AP-a je opisao kako mu je 1993. na artiljerijskom položaju VRS na Trebeviću ponuđeno da povuče konopac na haubici od 105 mm čija je cijev bila usmjerena prema centru Sarajeva. Val je, kaže, odbio tu ponudu, objašnjavajući da "nije učesnik u sukobu". Na položaju na Grbavici, Val je imao priliku da razgleda mitraljez M-84 poznatiji kao "Sijač smrti", na čijem se optičkom nišanu, kako je rekao, i sam vise puta našao. Oklopni automobil kojim se ekipa AP kretala po Sarajevu je nakon dvije godine, opisao je Val, izgledao kao "švicarski sir."

S druge strane, zapadni novinari su obilazili i pozicije branilaca grada. Tamo su ih, kako je naglasio Van Linden, vodili "Bosanci, a ne Bošnjaci", pošto su Sarajevo "zajedno sa Bošnjacima branili i Srbi i Hrvati."

Ratni reporteri su svjedočili i o specifičnom obrascu po kojem su djelovali snajperisti VRS. Pošto bi ranili žrtvu, snajperisti "nisu žurili" da je odmah dokrajče, već su čekali da se oko žrtve okupe spasioci, kako bi onda ponovo otvorili paljbu i ranili, ili ubili, veći broj ljudi. Ponekad je, rekao je Val, po takvom obrascu dolazilo do "pravih pokolja."

Dokazni postupak optužbe na suđenju generalu Galiću se nastavlja, a - kako je ove sedmice najavljeno - trebalo da se završi u martu ove godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 87

SUĐENJE SLOBODANU MILOŠEVIĆU: Slobodan Milošević pred Žalbenim vijećem Tribunala
SUĐENJE GENERALU GALIĆU: Rekonstrukcija snajperskih napada na sarajevske civile
SUĐENJE ZA GENOCID U BOSANSKOJ KRAJINI: 200.000 zaplenjenih dokumenata o zločinima
TRIBUNAL: Admiral Jokić i general Ademi traže da na slobodi dočekaju početak suđenja