HomeKADA JE GORILO SARAJEVO
Na suđenju generalu Stanislavu Galiću o ulozi vatrogasaca u opkoljenom Sarajevu svjedočio Mesud Jusufović, komandant vatrogasne brigade Kantona Sarajevo

"Za sarajevske vatrogasce gotovo svaki dan je bio 11. septembar" - rekao je danas u haškoj sudnici Mesud Jusufović, komandant vatrogasne brigade Kantona Sarajevo. Svjedočeći na suđenju generalu Stanislavu Galiću, optuženom za granatiranje Sarajeva i snajpersku kampanju protiv civila, Jusufović je rekao da su tokom četvorogodišnje opsade grada sarajevski vatrogasci gasili 240 velikih požara što je, po njemu, "kao za 500 godina u miru."

Vatrogasci su bili primorani na improvizacije svih vrsta jer je granatiranju Sarajeva fosfornim granatama koje izazivaju požar po pravilu prethodilo isključenje dovoda vode i granatiranje ispostava vatrogasne brigade. Nakon toga, opisao je Jusufović, uslijedilo bi granatiranje a vojska bosanskih Srba je "štitila jedino požare", odnosno sprečavala je njihovo gašenje. "Morali smo gasiti požare puzeći, jer su po nama pucali iz svog raspoloživog naoružanja, čak i iz pištolja." Dešavalo se da tokom gašenja područje zahvaćeno vatrom bude zasuto sa 2-3 stotine granata, ali i da pri završetku akcije gašenja viših spratova sa sarajevskih brda stignu novi zapaljivi meci, koji izazovu požar na nižim spratovima i dovedu u opasnost živote i vatrogasaca i stanara.

Stanari su se, rekao je Jusufović, u tim situacijama ponašali kao "dobro trenirani vatrogasci ili akrobate", jer je to bio jedini način da prežive.

Zgrada Predsjedništva, hotel Holiday Inn i zgrada RTV BiH bili su najčešće mete granatiranja i na tim su lokacijama boravile stalne vatrogasne ekipe. Najveći dio opreme s kojom je vatrogasna brigada raspolagala prije rata "završio je na Palama", a požari u opkoljenom gradu gašeni su sa samo 14 vozila i opremom starom 40 godina.

Tokom unakrsnog ispitivanja Mesuda Jusufovića, advokate odbrane generala Galića je interesiralo da li svjedok raspolaže dokazima da su fosforne granate i zapaljivi meci stizali sa pozicija Vojske bosanskih Srba, kao i da li je u blizini zapaljenih objekata bilo "legitimnih vojnih ciljeva." Svjedok je, međutim, insistirao da su na meti bili isključivo civilni objekti i da ni na jednom mjestu požara nisu vidjeli ili našli oružje.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 96

SUĐENJE "TUTI" I "ŠTELI": General Praljak u Hagu... kao svjedok Tute Naletilića
SUĐENJE ZA SREBRENIČKI GENOCID: Momir Nikolić zamera tužiocu i hvali SFOR
SUĐENJE GENERALU GALIĆU: U 4 godine rata Sarajevo je gorilo kao u 500 godina mira
TRIBUNAL: Nevino optuženi, sa sada, bez prava na naknadu