HomeSUDIJE GENERALU NE VERUJU
Pošto ih general i njegov branilac nisu uverili da bi se optuženi vratio na suđenje - sudije odbile zahtev odbrane za privremeno oslobađanje Stanislava Galića

Stanislav Galić u sudnici TribunalaStanislav Galić u sudnici Tribunala

Veće Haškog tribunala odbilo je danas zahtev odbrane za privremeno oslobađanje generala Stanislava Galića, optuženog za granatiranje Sarajeva i snajpersku kampanju protiv civilnog stanovništva.

Prema pravilima Tribunala, odbrana je dužna da uveri sudije da će se optuženi - ukoliko bude privremeno oslobođen - vratiti na suđenje, kao i da dok je na slobodi neće predstavljati nikakvu opasnost po svedoke ili žrtve. Galićev branilac, američki advokat Nikola Kostić, nije po oceni sudija ispunio tu svoju dužnost. Kao prvo, nije Sudu dostavio nikakve garancije vlasti Republike Srpske da će sarađivati sa Tribunalom i starati se da optuženi poštuje uslove eventualnog privremenog oslobađanja.

Imajući u vidu ozbiljnost zločina za koje je general Galić optužen, kao i težinu kazne koja bi mu se mogla izreći ukoliko bude proglašen krivim, sudije - navodi se u odluci - "nisu ubeđene da bi se optuženi pojavio na suđenju", ukoliko bi bio privremeno oslobođen. Tim pre što, kako se ukazuje, "postoje dokazi da je general Galić pokušao da se preseli u SR Jugoslaviju i tako izbegne moguće hapšenje." Prilikom hapšenja je, naime, pronađeno pismo generala Galića upućeno Ministarstvu odbrane u Beogradu, u kojem optuženi traži da mu se dodeli stan na teritoriji SR Jugoslavije.

General Galić je uhapšen u decembru prošle godine, a suđenje bi mu moglo početi tek sredinom sledeće godine. Imajući, međutim, u vidu težinu dela za koja je optužen, sudije su ocenile da godina i po pritvora pre početka suđenja nije neprihvatljivo dug rok.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 21

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Završen dokazni postupak optužbe protiv generala Krstića
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Svjedoci obrane tvrde da Kunarac nije bio u Foči u vrijeme silovanja
TRIBUNAL: Uskoro odluka o legalnosti hapšenja Stevana Todorovića
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Prvi svjedoci obrane Marija Čerkeza