HomeGALIĆ SE "NE OSJEĆA KRIVIM"
Bivši zapovjednik Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS danas je izveden pred Haški tribunal kako bi se izjasnio o sedam točaka optužnice; optužbe se odnose na teroriziranje, granatiranje i snajpersku kampanju protiv civilnog stanovništva Sarajeva

Stanislav Galić u sudnici TribunalaStanislav Galić u sudnici Tribunala

Stanislav Galić, penzionirani general Vojske Republike Srpske, izjavio je danas pred sucem Haškog tribunala da se osjeća nevinim za optužbe da je, kao bivši zapovjednik Sarajevsko- romanijskog korpusa, odgovoran za kampanju permanentnog terora nad stanovništvom Sarajeva tokom rata u BiH.

Takozvanom "zapečaćenom" optužnicom, potvrđenom u ožujku/martu ove godine, haško tužiteljstvo Galića tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog granatiranja i snajperske kampanje protiv civilnog stanovništva glavnog grada BiH.

Međutim, umirovljeni general danas je, vrlo ozbiljnog lica, odgovorio sucu Fouadu Riadu/Fuad Riad kako "nije kriv" po svih sedam točaka optužnice. Galić (56) je bio zapovjednik Sarajevsko - romanijskog korpusa VRS od rujna/septembra 1992. do kolovoza/augusta 1994. godine, a pod svojom komandom je imao oko 18.000 vojnika. Taj je korpus, navodi tužitelj, imao glavnu ulogu u napadima na Sarajevo i 44 mjeseca je provodio strategiju ubijanja, ranjavanja, sakaćenja i teroriziranja civilnog stanovništva. Ti napadi često nisu bili u vezi ni sa kakvim vojnim akcijama, naglašava tužitelj.

Galićeva će obrana, međutim, to nastojati pobiti te će dokazivati kako su ti napadi bili vršeni u složenoj vojnoj situaciji. U razgovoru s novinarima, branitelj Nikola Kostić, odvjetnik iz SAD, ocijenio je neprikladnim način hapšenja Galića, kazavši da je optuženik bio tom prilikom ozlijeđen te ustvrdivši kako bi se Galić sam predao da je znao da protiv njega postoji optužnica.

Galić je uhapšen u akciji SFOR u Banja Luci 20. prosinca/decembra. Nakon današnjeg izjašnjavanja, strane u postupku će započeti proces razmjene dokaznih materijala, a datum početka suđenja bit će utvrđen naknadno. Tužitelji nisu potvrdili postoji li još "tajnih" optuženika za zločine nad Sarajevom u okviru ove optužnice. Međutim, za opsadu i granatiranje Sarajeva su još 1995. godine javno optuženi bivši politički i vojni vođe bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Galićev odvjetnik danas je u razgovoru s novinarima rekao kako na temelju svog susreta s Mladićem, o kojemu nije iznio pojedinosti, može ustvrditi kako taj optuženik "nikada neće dopustiti da mu se sudi u Hagu", dok je ocijenio da za Karadžića postoji takva mogućnost.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm