HomeGENERAL GALIĆ OPTUŽEN ZA 44 MESECA TERORISANJA SARAJEVA
Zapečaćenom optužnicom, bivši zapovednik Romanijskog korpusa Vojske RS optužen je za granatiranje Sarajeva i snajpersku kampanju protiv civila, smišljenu sa ciljem da se građani "drže u stanju permanentnog terora." Popunjava se "generalski kor" u Pritvorskoj jedinici Tribunala

Penzionisani general Vojske Republike Srpske, Stanislav Galić, uhapšen je na osnovu zapečaćene optužnice koja ga tereti za opsadu i granatiranje Sarajeva i snajpersku kampanju protiv njegovih građana - saopšteno je danas u Haškom Tribunalu. Ta dela su, u optužnici, kvalifikovana kao zločin protiv čovečnosti i kršenja ratnih zakona ili običaja.

U vreme bosanskog rata, general Galić je bio komandant Romanijskog korpusa Vojske RS koji je bio odgovoran za držanje obruča oko Sarajeva. Za opsadu i granatiranje Sarajeva su, pored ostalih pripisanih im zločina, još u julu 1995. javno optuženi i tadašnji politički i vojni vođa bosanskih Srba, Radovan Karadžić i Ratko Mladić, koji su, uz jugoslovenskog predsednika Miloševića, trenutno na čelu liste begunaca od međunarodne pravde.

U izvodu iz optužnice koji se citira u saopštenju Haškog tribunala navodi se da je Romanijski korpus VRS "puna 44 meseca sprovodio vojnu strategiju kojom je, granatiranjem i snajperskom vatrom, ubijao, ranjavao, sakatio i terorisao civilno stanovništvo", kao i da je, u tom periodu, ubijeno ili ranjeno na hiljade civila. Napadi na Sarajevo, navodi se u optužnici, često nisu imali nikakve veze sa vojnim operacijama, već su bili smišljeni da bi se stanovništvo grada "držalo u stanju permanentnog terora." Na meti artiljerije i snajpera Romanijskog korpusa su, kako se nabraja, bili redovi za hleb ili vodu, sahrane, tržnice, tramvaji... "ili ljudi koji su prosto šetali sa decom ili prijateljima".

Zahvaljujući se pripadnicima SFOR na njihovom "doprinosu međunarodnoj pravdi", glavni tužilac Tribunala, Karla/Carla del Ponte je izjavila da je hapšenje generala Galića u skladu sa njenom politikom da cilja na vodeće ličnosti u zapovednom lancu, koje su odgovorne za zločine počinjene tokom oružanog sukoba.

Hapšenjem generala Galića, izjavio je za agenciju SENSE predstavnik za štampu haškog Tužilaštva, Pol Rizli/Paul Risley, u rukama Tribunala našli su se zapovednici tri ključna područja koja su tokom rata bila pod kontrolom Vojske RS i gde su, prema nalazima istrage, počinjena najteža kršenja međunarodnog humanitarnog prava. Pored generala Galića optuženog za opsadu Sarajeva, u Pritvorskoj jedinici UN su još i general Radislav Krstić, zapovednik Drinskog korpusa VRS koji je optužen za masakr u Srebrenici, kao i general Momir Talić, zapovednik Krajinskog korpusa, kojem se pripisuje učešće u etničkom čišćenju područja Prijedora i Banja Luke.

Inače, "doajen generalskog kora" Pritvorske jedinice UN je hrvatski general Tihomir Blaškić, koji je u Hagu još od aprila 1996. Nakon završenog maratonskog suđenja za zločine koje su snage HVO počinile u Srednjoj Bosni, presuda generalu Blaškiću će, najverovatnije, biti izrečena sredinom februara sledeće godine.

Mirko Klarin


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm