HomeKOLUNDŽIJA SE IZJASNIO NEVINIM
Suđenje u Hagu za zločine u logoru Keraterm

"Nisam kriv", izgovorio je danas Dragan Kolundžija nakon svake od 13 točaka haške optužnice koja ga tereti za teške povrede Ženevskih konvencija, kršenja ratnog prava i običaja te zločin protiv čovječnosti.

Haški tužitelj Kolundžiju drži odgovornim za ubojstva i maltretiranja Bošnjaka i Hrvata zatočenih u logoru Keraterm 1992. godine. Kolundžijina odgovornost proizlazi iz njegova nadređenog položaja - bio je zapovjednik jedne od stražarskih smjena u tom prijedorskom logoru - ali i iz osobnog sudjelovanja u zločinu, naglašava tužitelj. Kolundžija je, kako se navodi u optužnici, bio na dužnosti zapovjednika smjene u noći 24. jula 1992. godine kad je u jednoj od prostorija u logoru ubijeno najmanje 140, a ranjeno oko 50 zatvorenika. "On je naredio da se ne puca na druge sobe, ali nije naredio da se to ne čini sa sobom 3", kaže se u optužnici.

Iako se izjašnjavanje o optužbama pravno naziva "prvim pojavljivanjem" pred sudom, Kolundžija je danas već treći put izašao pred sudsko vijeće Haškog tribunala. Privremeni branitelj je, naime, pri prvom izlasku optuženoga pred suce ustvrdio da je SFOR 7. juna uhapsio krivu osobu, no novi braniteljski tim - Dušan Vučićevich i John Ostojić - na sljedećem je saslušanju potvrdio da je uhapšeni ipak bio u Keratermu "s vremena na vrijeme." Vučićević je danas, nakon što se njegov branjenik izjasnio nevinim, optužnicu ocijenio "uopćenom" te je zatražio da tužitelj precizira koja je konkretna djela optuženi počinio. "Ako je pred ovim sudom ikada stajao Dobri Samarićanin, to je onda Dragan Kolundžija", ustvrdio je Vučićević. Sam optuženi nije komentirao optužbe već se samo izjašnjavao nevinim - nakon neke točke optužnice glasno, nakon neke druge šaptom.

Nakon izjašnjavanja optuženog, tužitelj ima na raspolaganju 30 dana da obrani dostavi svoj dokazni materijal, a obrana potom ima 30 dana da uputi preliminarne podneske u vezi s tužiteljevim dokazima. Statusna konferencija u ovom predmetu zakazana je za 28. septembar.

Tužiteljev prijedlog da se Kolundžiju uključi u optužnicu "Kvočka i drugi" kako bi se ubrzao početak postupka protiv ovog optuženika - zasad nije prihvaćen od nadležnog suca. Sudsko vijeće će možda, nakon preliminarne faze postupka, odlučiti da se Kolundžiju može uključiti u spomenutu optužnicu budući da se ona također odnosi na zločine u prijedorskim logorima. Kolundžija je, naime, zasad jedini optuženik s optužnice "Sikirica i drugi" (Keraterm) koji se nalazi u haškom pritvoru te bi mogao dugo čekati dok se ne uhapse ili predaju suoptuženici. Optužnica za Keraterm uključuje, uz Kolundžiju, i Duška Sikiricu, Damira Došena, Dragana Fuštara, Nenada i Predraga Banovića i Dušana Kneževića, te Zorana Žigića koji je već uključen u drugu optužnicu.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm