HomeOBRANA TVRDI DA JE UHAPŠENA POGREŠNA OSOBA
U Hagu odgođeno izjašnjavanje Dragana Kolundžije

Izjašnjavanje Dragana Kolundžije o optužbama za ratne zločine danas je odgođeno nakon što je obrana ustvrdila da je uhapšena pogrešna osoba. "Osoba u sudnici nije čovjek iz optužnice", rekao je zastupnik obrane Eugene O'Sullivan/Judžin O'Saliven, dodajući kako se uhapšeni drugačije preziva, te da ima drugi datum i mjesto rođenja od osobe iz optužnice.

Tužitelj, međutim, vjeruje da je SFOR uhapsio pravu osobu koja je imala veze sa zločinima u logoru Keraterm, bez obzira na to što su u optužnici navedeni pogrešni osobni podaci.

Suci Haškog tribunala odlučili su danas da do 24. juna odgode čitanje optužbi i izjašnjavanje uhapšenog o krivnji - do tog roka strane u postupku imaju utvrditi da li je Kolundžija upravo ona osoba protiv koje je podignuta optužnica. U optužnici Tribunala, podignutoj 1995. godine, se navodi da je jedan od vođa stražarskih smjena u logoru Keraterm kraj Prijedora bio Dragan Kulundžija zvani Kole, rođen 1966. u Gradini kraj Prijedora. Osoba koju je prošlog ponedjeljka uhapsio SFOR zove se Dragan Kolundžija, a rođen je 1959. u Bosanskom Novom, naglasio je danas O'Sullivan. Branitelj, koji se s uhapšenim prvi put sastao sat vremena prije ovog saslušanja pred sucima, također je sugerirao da bi Kolundžija trebao biti pušten iz pritvora dok se ne utvrdi je li on osoba iz optužnice, no sudac Richard May/Ričard Mej je odlučio da uhapšeni ostaje u pritvoru dok se ne razjasni spor oko njegova identiteta.

Tužitelj Grant Niemann/Grant Niman je uvjeren da je SFOR- na temelju izjava svjedoka i foto-identifikacije - uhapsio pravu osobu, odnosno šefa stražarske smjene u srpskom logoru Keraterm kraj Prijedora gdje je od maja do augusta 1992. godine, kako navodi optužnica, bilo zatočeno više od 3.000 Bošnjaka i Hrvata od kojih je više stotina ubijeno.

Ako dokaže da u pritvoru ima upravo tog šefa stražarske smjene - tužitelj ne želi čekati da se uhapse sve osobe s optužnice za Keraterm već traži da se Kolundžiji sudi zajedno s grupom optuženika iz Prijedora, koji se već nalaze u pritvoru Haškog tribunala. Radi se o Miroslavu Kvočki, Mlađi Radiću, Milojici Kosu i Zoranu Žigiću - četvorici osoba s optužnice "Kvočka i drugi" koja se odnosi na zločine u Omarskoj i Keratermu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm