HomeKOLUNDŽIJA U PONEDJELJAK PRED HAŠKIM TRIBUNALOM
Kolundžija je u ukupno 13 točaka optužen za zločine protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja te povrede Ženevskih konvencija

Dragan Kolundžija, kojega su 7. juna uhitili pripadnici SFOR u BiH i koji je potom prebačen u pritvor Haškog tribunala u Hagu, pojavit će se u ponedjeljak 14. juna pred sudskim vijećem Tribunala kako bi se izjasnio o optužbama koje ga terete za zločine u logoru Keraterm kod Prijedora.

Kolundžija je jedan od osmorice optuženih za zločine počinjene nad ne-Srbima u tom prijedorskom logoru 1992. godine. Jedan od su-optuženika Zoran Žigić predao se Tribunalu u aprilu prošle godine, a preostala šestorica su na slobodi. Kolundžija je, prema optužnici, bio jedan od trojice zapovjednika stražarskih smjena u Keratermu gdje je, kako se navodi, u razdoblju od maja do augusta 92. godine bilo nezakonito zatočeno i izvrgnuto nasilju preko 3.000 Bošnjaka i Hrvata ,od kojih je više stotina ubijeno. Kolundžija je optužen kako zbog osobnog sudjelovanja u zločinu tako i po načelu zapovjedne odgovornosti, a haški tužitelj ga tereti u ukupno 13 točaka za zločine protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja te povrede Ženevskih konvencija.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm