HomePOTVRĐEN IDENTITET KOLUNDŽIJE
Izjašnjavanje o krivnji odgođeno dok sudac ne potvrdi korigiranu optužnicu

Branitelji Dragana Kolundžije, koji je uhapšen u BiH i priveden u haški pritvor pod optužbama za zločine u logoru Keraterm, odbacili su tvrdnje da je uhapšena pogrešna osoba, te priznaju da je on ''s vremena na vrijeme'' bio u Keratermu.

Izjašnjavanje uhapšenog Kolundžije o krivnji prošlog je tjedna bilo odgođeno nakon što je tadašnji privremeni branitelj zatražio da se preispita identitet uhapšenog - iako je tužitelj već tada tvrdio da je, na temelju izjava svjedoka i foto identifikacije, siguran da je uhapšen upravo jedan od komandanata straže iz Keraterma.

Na današnjoj su raspravi suci zaključili da Kolundžija jest osoba na koju se odnosi optužnica. Sudac Richard May/Ričard Mej je pročitao pisani podnesak novog branitelja Dušana Vučićevića, koji je povukao zahtjev za raspravom o identitetu. Drugi branitelj John Ostojić/Džon Ostojić je, međutim, i na ovom saslušanju nastavio osporavati vjerodostojnost svjedoka koji su identificirali Kolundžiju. Tužitelj je stoga danas izveo dva svjedoka kako bi se potvrdilo da je Kolundžija osoba koju tereti optužnica. Jedan je svjedok dao iskaz zatvoren za javnost, a drugi svjedok, Sulejman Crnkić, koji je 1992. godine bio zatočen u Keratermu, svjedočio je da je čovjek koji sjedi na optuženičkoj klupi bio komandant stražarske smjene u tom logoru.

Prema optužnici, Kolundžija je bio šef stražarske smjene u Keratermu gdje je od maja do augusta 1992. godine bilo zatočeno više od 3.000 Bošnjaka i Hrvata, od kojih je više stotina ubijeno. Optužnica navodi da je Kolundžija bio na dužnosti zapovjednika stražarske smjene kad je 24. jula 1992. otvorena višesatna paljba na zatočenike u sobi broj 3, gdje je ubijeno najmanje 140, a ranjeno oko 50 zatvorenika. Suci su danas odlučili da izjašnjavanje Kolundžije o krivnji ponovno odgode - ovaj put zato da bi mu bila predočena optužnica s korigiranim osobnim podacima. Kolundžija bi se trebao izjasniti o krivnji 13. jula, ako do tog datuma nadležni sudac potvrdi ispravljenu optužnicu. Tužitelj je također ponovio namjeru da traži da se Kolundžiji sudi zajedno s grupom optuženika iz Prijedora, koji se već nalaze u haškom pritvoru. Radi se o četvorici optuženih za zločine u Omarskoj i Keratermu s optužnice ''Kvočka i drugi".

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm