Home"PRVO POJAVLJIVANJE" IZ TREĆEG POKUŠAJA
Izjašnjavanje Dragana Kolundžije o promijenjenoj optužnici ponovno odgođeno. Suci odlučili da branitelja Vučićevića prijave Tajništvu tribunala

Iako se izjašnjavanje o optužnici pravno naziva "prvim pojavljivanjem" optuženika pred sucima, Dragan Kolundžija, stjecajem okolnosti, to uspijeva da učini tek u "trećem pojavljivanju".

Nakon što se u srpnju/julu ove godine Dragan Kolundžija tek prilikom trećeg izlaska pred suce izjasnio o krivnji za zločine u prijedorskom logoru Keraterm - isto će se dogoditi i u njegovu izjašnjavanju o promijenjenoj optužnici. U srpnju je, naime, izjašnjavanje odgađano jer je obrana ustvrdila da uhapšeni nije osoba iz haške optužnice, da bi na sljedećem saslušanju novi braniteljski tim priznao da je Kolundžija ipak "s vremena na vrijeme" bio u Keratermu - pa je tek nakon toga održano "prvo pojavljivanje".

Tužitelj je u međuvremenu dopunio optužnicu te se, u skladu s praksom na Haškom tribunalu, Kolundžija trebao juče ponovno izjasniti o krivnji. Njegov odvjetnik Dušan Vučićević nije se, međutim, pojavio na jučerašnjem saslušanju, pa su ga suci odgodili za utorak. Danas se Vučićević pojavio ali je izvijestio kako nije imao vremena proći sa svojim branjenikom kroz novu optužnicu te ga nije mogao savjetovati kako da se izjasni. "Dodatno prvo pojavljivanje" stoga je ponovno odgođeno za 29. sutra.

Budući da jučer ni Kolundžija, ni optužba, niti suci nisu znali zašto Vučićević nije prisutan saslušanju, predsjedavajući sudac Richard May/Ričard Mej je upozorio da će Vučićević morati dati dobro opravdanje za izostanak kojim je opstruirao rad Tribunala. "Vaš jučerašnji izostanak nismo olako shvatili", obratio se sudac odvjetniku upozorivši da ga namjerava prijaviti Tajništvu Tribunala. Vučićević je svoj odgovor započeo tvrdnjom da je "duboko povrijeđen riječima suca", ali ga je May prekinuo napomenom da "ne želi slušati o odvjetnikovim osjećajima". Uslijedila je rasprava povišenih tonova jer je Vučićević uzastopno upadao sucu u riječ.

Obrazloženje Vučićevića je bilo da nije ni znao je li optužnica promijenjena, jer o tome, kao ni o zakazanom saslušanju, nije primio obavijest. Na primjedbu predstavnika Tajništva da su optužnica i raspored saslušanja poslani na Vučićevićev faks u Chicagu 9. i 20. rujna/septembra odvjetnik je odgovorio da iz kopije optužnice nije shvatio je li promijenjena, dok je u vrijeme kad mu je poslan termin saslušanja, bio u Prijedoru kako bi istraživao. Na primjedbu suca da je branitelj obavezan biti u kontaktu s Tribunalom, Vučićević je ustvrdio da su telefonski pozivi iz Prijedora u inozemstvo skupi. "Nismo zadovoljni (opravdanjem) i prijavit ćemo vas Tajništvu", odgovorio je na to sudac May dodajući da će tajnica Tribunala odlučiti o tome kakve će mjere poduzeti protiv odvjetnika.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm