HomeSFOR UHAPSIO DAMIRA DOŠENA OPTUŽENOG ZA RATNE ZLOČINE
Došen je jedan od sedmorice optuženika s grupne optužnice "Sikirica i drugi"

Snage SFOR u BiH danas su uhapsile Damira Došena, optuženog za zločine u prijedorskom logoru Keraterm, izvijestili su NATO i Haški tribunal. Danas popodne bi trebao biti pripremljen i njegov transfer u haški pritvor.

Došen je jedan od sedmorice optuženika s grupne optužnice "Sikirica i drugi". Prema haškoj optužnici, Došen je bio jedan od zapovjednika stražarskih smjena u tom logoru, isto kao i Dragan Kolundžija - prvi i dosad jedini optuženik s te optužnice koji se našao Haškom pritvoru. Došen je optužen po načelu zapovjedne odgovornosti, te osobnog sudjelovanja u zločinima nad zarobljenim Bošnjacima i Hrvatima. Zločini za koje je optužen pravno se kvalificiraju kao zločini protiv čovječnosti, kršenje Ženevskih konvencija te kršenje ratnog prava i običaja. U Keratermu su, kako navodi tužitelj, u razdoblju od svibnja/maja do kolovoza/avgusta 1992. godine ubijene stotine ljudi. Oko 3.000 nesrba bilo je zatočeno u prostoru te bivše tvornice, navodi optužnica u kojoj se dodaje da su zatočenici bili mučeni, prebijani i seksualno zlostavljani.

"Osobe optužene za ratne zločine koje su još na slobodi, trebaju znati da će biti izvedene pred lice pravde", naglasio je danas, u izjavi povodom tog hapšenja, generalni sekretar NATO George Robertson/Džrordž Robertson dodajući da će "SFOR odlučno nastaviti provoditi svoj mandat" u BiH. Ovo je prvo hapšenje jednog optuženika za ratne zločine otkako je Carla (Karla) del Ponte preuzela Ured haškog tužitelja. Ona je "vrlo zadovoljna" činjenicom da SFOR nastavlja hapsiti osobe koje odbijaju dobrovoljnu predaju Haškom tribunalu, rekao je glasnogovornik Ureda tužitelja Paul Risley/Pol Rizli. Za svog posjeta Sarajevu sljedećeg tjedna, Del Ponte će se sastati s novim zapovjednikom SFOR. "Jedna od najvažnijih tema njihovog razgovora bit će hapšenje optuženih osoba, a posebno hapšenje bivšeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića", rekao je Risley.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm