HomeDOŠEN U HAŠKOM PRITVORU ČEKA IZJAŠNJAVANJE O KRIVNJI
Optužen je po načelu odgovornosti nadređenog te zbog osobnog sudjelovanja u premlaćivanju zatvorenika u Keratermu

Damir Došen, kojeg je jučer u sjeverozapadnoj BiH uhapsio SFOR na temelju javne optužnice Haškog tribunala, prebačen je kasno sinoć u haški pritvor. Koncem ovog ili početkom sljedećeg tjedna trebao bi se izjasniti o krivnji za zločine kojima ga tereti haški tužitelj. "Točan datum Došenova prvog pojavljivanja pred sucima zasad nije utvrđen", rekao je danas glasnogovornik Tribunala Jim Landale/Džim Lendejl.

Došen (32) je, prema navodima iz optužnice, bio jedan od zapovjednika stražarskih smjena u logoru Keraterm kod Prijedora. "U razdoblju između 24. svibnja/maja i 30. kolovoza/augusta 1992., srpske snage su u Keratermu nezakonito zatočile više od 3.000 bosanskih Muslimana i Hrvata...Zatočenici su bili ubijani, seksualno zlostavljani, mučeni i prebijani", kaže se u optužnici. Došen je "krivično odgovoran za ubojstva koja su u logoru počinili stražari i druge osobe kojima je bio nadređen", navodi tužitelj. Optužen je i za osobno sudjelovanje u zlostavljanjima. "Damir Došen i drugi su u lipnju/junu 1992. teško pretukli grupu zatvorenika iz sobe broj dva , stoji u optužnici. Dopustivši ubojstva, nehumani tretman i progon na političkim ili vjerskim osnovama te izravno sudjelujući u zlostavljanju - Došen je počinio teška kršenja Ženevskih konvencija, kršenje ratnog prava i običaja te zločin protiv čovječnosti, smatra tužitelj.

Optužnica "Sikirica i drugi" sadrži imena sedam osoba, od kojih su bivši komandant Keraterma, Duško Sikirica, te trojica vođa smjena - Došen, Dragan Fuštar te Dragan Kolundžija optuženi po načelu zapovjedne odgovornosti, ali i osobnog sudjelovanja u zločinu. Nenad i Predrag Banović, te Dušan Knežević optuženi su kao izvršitelji zločina. Došen i Kolundžija, kojeg je SFOR uhapsio u lipnju/junu, zasad su jedine osobe s te optužnice koje se nalaze u haškom pritvoru. Prije Došenova hapšenja, tužitelj je tražio da se Kolundžiju uključi u optužnicu "Kvočka i drugi" koja se također odnosi na zločine u prijedorskim logorima. Suci su to odbili upozoravajući da bi takvo "spajanje" odgodilo početak suđenja u tom predmetu .

Kolundžija i Došen bi sada mogli tražiti da se njima dvojici sudi zasebno budući da njihovi su-optuženici nisu dostupni Tribunalu. Ako SFOR bude "odlučno provodio svoj mandat" u BiH, kako je to jučer najavio glavni tajnik NATO George Robertson/Džordž Robertson , i preostalih pet su-optuženika bi se u dolazećem periodu mogli naći u haškom pritvoru. Od prosinca/decembra 1997., SFOR je u BiH uhapsio 13 osoba optuženih za ratne zločine, od kojih četvoricu ove godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm