HomePRVO POJAVLJIVANJE DAMIRA DOŠENA U HAGU
Sljedećeg tjedna na Tribunalu i nastavak suđenja Kordiću Čerkezu te "slučaja" Simić/Avramović; Prvo pojavljivanje Damira Došena

Sjedište Tribunala u Den HaaguSjedište Tribunala u Den Haagu

Nakon jednotjedne stanke u suđenjima na Haškom tribunalu, sljedećeg se tjedna nastavljaju dva postupka - Kordić/Čerkez, te Simić/Avramović.

Tužitelj na suđenju Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu, optuženima za zločine u Lašvanskoj dolini, nastavlja izvođenje svojih svjedoka - u ovoj fazi postupka to su većinom bivši pripadnici UNPROFOR i ECMM (Europske promatračke misije).

U postupku protiv optuženika Milana Simića i njegovog branitelja Branislava Avramovića, suci žele utvrditi utemeljenost navoda tužitelja da su te dvije osobe ucjenjivale i prijetile jednom potencijalnom svjedoku i time pokazale nepoštivanje suda. Simić je jedan od četvorice optuženika za zločine u Bosanskom Šamcu. On se u veljači/februaru prošle godine predao Tribunalu, ali je zbog invaliditeta privremeno pušten na slobodu te je 15 mjeseci boravio u Bosanskom Šamcu.

Postupak protiv Simića i njegovog odvjetnika počeo je 29. rujna/septembra, a veći dio rasprave je bio održan iza zatvorenih vrata zbog zaštite svjedoka.

Prvo pojavljivanje Damira Došena pred sucima Haškog tribunala zakazano je za ponedjeljak, kad će se on izjasniti o optužnici koja ga tereti za zločine počinjene 1992. godine u prijedorskom logoru Keraterm. Došen je uhapšen u akciji SFOR 25. ovog mjeseca.

Proteklog tjedna, Haški je tribunal najavio da će kazna Dušku Tadiću biti izrečena 11. studenog/novembra. Tadić je nakon žalbenog postupka okrivljen po devet dodatnih točaka optužnice te se suci sada moraju izjasniti o kazni za te zločine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm