HomeKOMANDANT KERATERMA U PRITVORU TRIBUNALA
Duško Sikirica dopremljen u Pritvorsku jedinicu Haškog tribunala. Tužilac najavljuje da će tražiti da mu se - najverovatnije već ove jeseni - sudi zajedno sa već pritvorenim Draganom Kolundžijom i Damirom Došenom, koji su u logoru Keraterm bili šefovi stražarskih smena

Nepunih dvanaest sati nakon što je uhapšen u svom stanu u Prijedoru, Duško Sikirica zvani "Sikira" je danas nešto posle 14 časova dopremljen u Pritvorsku jedinicu Haškog tribunala. Uhapšen je tačno 4 godine i 11 meseci nakon što je protiv njega, i još 12 osoba, 25. jula 1995. podignuta optužnica za zločine u logoru Keraterm, pored Prijedora. Kao komandant logora - u kojem je, prema optužnici, od 24. maja do 30. avgusta 1992. bilo zatočeno više od 3.000 prijedorskih Muslimana i Hrvata, od kojih su mnogi tu i ubijeni - Duško Sikirica je optužen za sva dela u nadležnosti Haškog tribunala: genocid, zločine protiv čovečnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i kršenja ratnih zakona ili običaja.

Mada optužen pre gotovo pet godina, Duško Sikirica je na izvestan način "uhapšen na vreme" - da bi se priključio drugoj dvojici optuženih za zločine u istom logoru - Draganu Kolundžiji i Damiru Došenu - koji od prošle godine u pritvoru Tribunala čekaju na početak suđenja. To suđenje bi moglo da počne već ove jeseni, a glavni tužilac Karla/Carla del Ponte će - kako nam je danas izjavio njen predstavnik za štampu Pol Rizli/Paul Risley, tražiti od sudija "spajanje slučajeva." Inače, nakon što je bivši tužilac Luiz Arbur/Louise Arbour u maju 1998. povukla optužbe protiv petorice sa "keratermske optužnice", na njoj su - pored Sikirice, Kolundžije i Došena - ostala još četiri imena: Dragan Fuštar, braća Nenad i Predrag Banović, te Dušan Knežević. Nije isključeno da se, do početka suđenja, još neko od njih priključi trojki u pritvoru.

U Tribunalu je, inače, već u toku suđenje petorici optuženih za zločine u prijedorskim logorima Omarska i Keraterm. Budući da se radi o zločinima počinjenim u isto vreme (maj-avgust 1992) i na istom prostoru (region Prijedora), nije isključeno da tužilac traži spajanje slučajeva ukoliko u međuvremenu budu uhapšena i preostala dvojica begunaca sa optužnice za Omarsku: komandant logora Željko Mejakić i šef stražarske smene Momčilo Gruban. U izjavi povodom današnjeg hapšenja Duška Sikirice, generalni sekretar NATO Džordž/George Roberston nije propustio da ponovi svoju očito omiljenu poruku preostalim beguncima od međunarodne pravde: "mreža se zatvara - vreme je da se predate." Ovo je, inače, osmo hapšenje od kako je lord Robertson preuzeo dužnost generalnog sekretara NATO i izjavio da privođenje svih begunaca međunarodnoj pravdi smatra svojom "ličnom obavezom."

Kao posebno značajno, Pol Rizli ukazuje da je uz Dragana Nikolića, bivšeg komandanta logora Sušica uhapšenog pre tačno dva meseca, Sikirica drugi komandant logora koje su u leto 1992. organizovali i vodili tzv. Krizni štabovi bosanskih Srba. Pre njih su, inače, uhapšeni, suđeni i osuđeni komandanti logora Čelebići i Kaonik: Zdravko Mucić i Zlatko Aleksovski.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 17

SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Vojno-obavještajna analiza srebreničke operacije VRS
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Da li su za rat odgovorni narodi ili vođe?
SUĐENJE DUŠKU SIKIRICI: Odloženo izjašnjavanje o krivnji
HAŠKO TUŽILAŠTVO: Novinari nisu pod istragom