HomePOČELO SUĐENJE ZA ZLOČINE U KERATERMU
U svojoj uvodnoj riječi, tužitelj je naglasio da se u tom logoru dogodio jedan od najstrašnijih masakra u ratu u BiH - Bivši komandant logora Sikirica optužen za genocid - Logori su bili ključni instrument progona ne-Srba, upozorava tužitelj

U logoru Keraterm izvršen je "jedan od najstrašnijih masakra u ratu u Bosni i Hercegovini" - u višesatnoj paljbi iz mitraljeza na jednu od zatočeničkih soba ubijeno je i mecima raskomadano preko 140 ljudi, istaknuo je danas tužitelj ,otvarajući svoj dokazni postupak na suđenju za zločine u Keratermu.

Međutim, masakr u sobi "3" samo je dio optužbi što se stavljaju na teret trojici optuženih Dušku Sikirici, Draganu Kolundžiji i Damiru Došenu. Bivši komandant Keraterma Duško Sikirica optužen je da je osobno pucao u zatočenike, nekad i u ranjene, te da je lično počinio i silovanje. No, on je istodobno odgovoran za sva zlostavljanja počinjena u Keratermu tokom dva i pol mjeseca njegovog postojanja od 23. maja do 5 augusta 1992. - od masovnih streljanja do pojedinačnih ubojstava, teških premlaćivanja, mučenja kao i nehumanih uvjeta života. Neki zatočenici su u dva i pol mjeseca izgubili i po preko 30 kilograma.

Tužitelj Dirk Ryneveld/Rajneveld ,koji je potom istaknuo da su grupe zatočenika iz Keraterma prebačene u Omarsku i tamo pogubljene, kao i da su nakon zatvaranja Keraterma ljudi u dva autobusa odvedeni izvan grada i streljani. "Duško Sikirica je te ljude prozivao", dodao je tužitelj. Sikirica je optužen za sudjelovanje u genocidu jer je kao komandant jednog od prijedorskih logora "doprinio efikasnom etničkom čišćenju" prijedorskog područja. Događaje u Keratermu tužitelj je stavio u širi kontekst srpskih napada u BiH i plana da se teritorij "čisti" kroz napade, ubijanja, zatvaranja u logore i protjerivanja. Logori su bili "ključni" instrument za progon ne-Srba, rekao je tužitelj napominjući da su na područjima pod kontrolom vlasti bosanskih Srba, tokom rata postojala 39 logora.

Dva zapovjednika straže, Damira Došena i Dragana Kolundžiju, tužitelj drži odgovornima za sva ubojstva i premlaćivanja što su se dogodila u vrijeme njihovih smjena. Za Kolundžiju je posebno otežavajuća okolnost da je masakr u sobi "3" počinjen u noći kad je on bio šef smjene. Svjedoci optužbe imaju proturječne izjave o tome u kojoj je mjeri Kolundžija sudjelovao u tom masakru, ali Ryneveld ističe da je bitna činjenica da je Kolundžija znao da se odvija masovno ubojstvo, ali ga nije spriječio. Tužitelj dopušta mogućnost da je u smjeni Kolundžije bilo manje ubijanja - "ali ga je ipak bilo". Tužitelj dopušta i da bi Došen nekad pokazao suosjećanje i spriječio Zorana Žigića i druge "posjetioce" da uđu u Keraterm zlostavljati zatočene - ali ističe da je optuženi isto tako bio prisutan drugim zlostavljanjima koja nije spriječio. Ryneveld zaključuje da se kod njih dvojice radi se samo o "manjem zlu", jer oni nisu učinili sve što su mogli i morali da zaštite zatočene.

Da bi dokazala ove navode, optužba će izvesti 42 svjedoka, među kojima bivše zatočenike kao i forenzičare i druge stručnjake koji su iskopavali masovne grobnice u okolici Prijedora.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 48

LOGOR KERATERM: Počelo suđenje optuženima za zločine u logoru Keraterm
TRIBUNAL: Otopljavanje u odnosima Beograda i Haškog Tribunala
SUĐENJE ZA FOČU: Gdje je nestalo 300 zatočenika fočanskog KP Doma
SUĐENJE GENERALU KRSTIĆU: Ko je naredio: "Ubijajte to sve redom!"