HomeSVEDOČENJE PREŽIVELOG IZ "SOBE BROJ 3" LOGORA KERATERM
U noći 24. juna 1992. u logoru Keraterm je izvršen masakr koji haško tužilaštvo opisuje kao jedan od pojedinačno najtežih zločina izvršenih tokom bosanskog rata. Jedan od retkih preživelih zatočenika "Sobe broj 3" svedočio je danas na suđenju trojici optuženih zapovednika logora Keraterm

Dokazni postupak optužbe na suđenju Dušku Sikirici, Damiru Došenu i Draganu Kolundžiji za zločine počinjene u logoru Keraterm, nastavljen je svedočenjem bivšeg zatočenika zloglasne "Sobe broj 3i" ovog logora u kojoj se dogodio jedan od najtežih zločina opisanih u haškim optužnicama. U toku samo jedne noći, krajem jula 92. ubijeno između 150 i 200 i ranjeno 50 zatočenika.

Zaštićeni svedok sa pseudonimom "L" je opisao šta se događalo nakon što su pred sobu u kojoj se nalazio postavljeni mitraljezi. Prvi rafal na prozore sobe je, prema njegovim rečima, ispaljen iz vozila kojim je grupa vojnika kružila uz zgradu logora. Nedugo zatim, iz istog vozila je kroz prozore i na krov, kako je svedok opisao "bacano nešto slično pesku". "Zatočenici su posle toga počeli čudno da se ponašaju. Cepali su odeću sa sebe, pevali i plakali istovremeno i gurali se međusobno i o zidove". Mitraljez se oglasio, rekao je svedok "L", kada su zatočenici želeći da izađu napolje, razvalili vrata sobe broj tri. Pucnjava je trajala pola sata sa kratkim pauzama a sobi su se čuli jauci zatočenika i pozivi u pomoć. "Pekle su me oči i ubrzo sam izgubio svest", rekao je svedok. Ujutro je oko sebe video gomilu leševa i izranjavanih ljudi koji su tražili pomoć.

Prema njegovim rečima tela ubijenih logoraša, kamionima su tog dana odvezena iz logora. U kamione su, takođe, ukrcani i ranjeni zatočenici sobe broj tri koji zatim više nikada nisu viđeni.

Svedok "L" je u logoru Keraterm ostao do 5. avgusta kada je sa još oko 120 zatočenika prebačen u logor Trnopolje gde je proveo još dva meseca.

Nakon otkrivanja masovne grobnice u Hrastovoj glavici kod Sanskog Mosta svedok "L " je učestvovao u identifikaciji ekshumiranih tela. Među njima je, prema njegovom svedočenju, bilo i tela zatočenika Keraterma koji su 5. avgusta odvedeni u logor Omarska.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 53

EKSKLUZIVAN INTERVJU: Karla del Ponte o Slobodanu Miloševiću i saradnji tužilaštva sa Beogradom
SUĐENJE MILORADU KRNOJELCU: Počeo dokazni postupak odbrane
SUĐENJE ZA ZLOČINE U LOGORU KERATERM: Svedočenje logoraša koji su preživeli "sudnji dan"