HomeI SIKIRICA SE IZJASNIO NEVINIM
Sudac Richard May pozvao strane u postupku da ubrzaju predraspravne pripreme kako bi se bivšem zapovjedniku Keraterma Sikirici sudilo zajedno s drugom dvojicom optuženih za zločine u tom logoru

Duško Sikirica izjasnio se nevinim po svim točkama haške optužnice koja ga, kao bivšeg zapovjednika logora Keraterm, tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja.

"U namjeri da u cijelosti ili djelomično uništi bosanske Muslimane i bosanske Hrvate kao nacionalne, etničke ili vjerske grupe, Duško Sikirica je saučesnik u genocidu", navodi optužnica. Tužitelj pobliže objašnjava da je to u logoru Keraterm činjeno kroz ubijanje zatočenih, nanošenje teških fizičkih i psihičkih patnji te nehumane uvjete u logoru.

Odmah po izjašnjavanju optuženog, sudac Richard May je uputio strane u postupku da ubrzaju predraspravne pripreme - razmjenu dokaznog materijala i podnesaka - kako bi se Sikirica mogao pridružiti drugoj dvojci optuženih za zločine u Keratermu, kojima suđenje treba započeti 6. studenog/novembra.

"I mi želimo da se Sikirici sudi zajedno" s Draganom Kolundžijom i Damirom Došenom, zapovjednicima stražarskih smjena u tom prijedorskom logoru, rekla je tužiteljica Brenda Hollis. Upozorila je, međutim, da ne može garantirati da će tužiteljstvo biti spremno do 6. studenog/novembra jer, kako navodi, ovaj je optuženi bio komandant logora, a to povećava obim materijala koji tužitelji moraju pripremiti za zajedničko suđenje.

Iako je optuženog na ovom pojavljivanju zastupao advokat iz Republike Srpske Veselin Londrović, Sikirica još nije odlučio tko će mu biti stalni branitelj.

Sikirica je uhapšen u akciji SFOR 25. lipnja/juna. Zbog "manjih ozljeda", kako je rečeno na Tribunalu, koje je zadobio prilikom hapšenja, on nije izveden pred suce u prvobitno predviđenom terminu prošlog petka. Na današnjem je izjašnjavanju Sikirica imao gips na lijevoj ruci i zavoj na nosu, no nije iznio nikakav prigovor vezan uz okolnosti hapšenja.

U rujnu/septembru bit će održana zajednička statusna konferencija o predmetu Keraterm za ovu trojicu optuženih, najavio je sudac May.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 19

REPORTAŽA: Peta godišnjica pada Srebrenice
SUĐENJE ZA OMARSKU I KERATERM: Masakr u sobi broj 3 logora Keraterm
SUĐENJE ZA SILOVANJA U FOČI: Kako je Kunarac vodio istragu o silovanjima u Foči
SUĐENJE KORDIĆU I ČERKEZU: Tužitelj sumnjiči svjedoka Kordićeve obrane
HAŠKI TRIBUNAL: Sudijski ukor braniocu generala Galića