HomeDAMIR DOŠEN SE IZJASNIO NEVINIM
Dva tjedna nakon hapšenja, Damir Došen je izveden pred Haški tribunal.

Damir Došen izjasnio se danas nevinim za optužbe koje mu na teret stavlja haški tužitelj. U sedam točaka optužnice, tužitelji ga terete za kršenje i zločine protiv čovječnosti počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima u prijedorskom logoru Keraterm 1992. godine.

Optuženi je, kako navodi tužitelj, bio zapovjednik stražarske smjene u Keratermu te je time krivično odgovoran za ubojstva koja su počinili podređeni mu stražari. K tome, u optužnici se navodi da je Došen jednom prilikom i osobno sudjelovao u premlaćivanju zatočenika.

Došen je uhapšen u akciji SFOR u BiH 25. listopada/oktobra, a izjašnjavanje je prvobitno bilo zakazano za prošli ponedjeljak. Ono je tada bilo otkazano zbog ozljede koju je optuženi zadobio dan ranije igrajući odbojku u haškom pritvoru. Na upit suca Richarda Maya/Ričard Mej da li se optuženi sada oporavio, privremeni branitelj iz Beograda Vladimir Petrović danas je rekao kako Došen, inače 32-godišnjak vrlo visoka rasta, još uvijek ima bolove u leđima.

Od sedmorice optuženika za zločine u Keratermu (optužnica "Sikirica i drugi"), u haškom su pritvoru samo Dragan Kolundžija i Došen. Tužitelj Grant Niemann/Niman je danas najavio da za postupak protiv njih dvojice ima pripremljenih pedesetak svjedoka, te da će mu trebati oko šest tjedana za izvođenje tih dokaza. Zasad se, međutim, još ne govori o datumu početka suđenja u predmetu Kolundžija/Došen. Najavljena je samo sljedeća predraspravna sjednica i to za siječanj/januar sljedeće godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm