HomeUVODNA RIJEČ OBRANE DRAGANA KOLUNDŽIJE
"Optužba nema dokaza da je Kolundžija bio sudionik bilo kojeg zločina, niti da je imao ovlasti da ih spriječi i kazni", rekao advokat Dušan Vučićević

"Dragan Kolundžija će morati biti oslobođen čim optužba prezentira svoje dokaze o događajima u Keratermu, budući da ti dokazi neće pokazati da je Kolundžija bio svjesni sudionik zločina", zaključio je njegov advokat Dušan Vučićević iznoseći uvodnu riječ, odmah nakon optužbe, na suđenju za zločine u Keratermu. Zasad je uvodnu riječ iznio samo ovaj advokat, dok će obrana Duška Sikirice i Damira Došena iznijeti uvodne riječi kasnije, kad započnu svoje dokazne postupke.

Kolundžija (42), jedan od vođa stražarskih smjena u Keratermu, "nije počinio nikakvo krivično đelo", već je naprotiv "nastojao pomoći zatočenima" - donosio im je hranu i "nikad nije prozvao nekoga da bi bio odveden na smaknuće", kazao je advokat. On nadalje kaže da Kolundžija nije imao čin, niti ovlasti, da spriječi i kazni zločine. Optuženi nije mogao ni napustiti svoj položaj u Keratermu - jer bi i sam bio kažnjen: "On nije bio dobrovoljac već je bio regrutiran i dodijeljen rezervnoj policiji.Imao je razloga da vjeruje da će biti pretučen ili poslan na front ako odbije službu u Keratermu", dodao je Vučićević.

U pogledu najtežeg zločina koji se stavlja na teret Kolundžiji, odnosno masakra 140 ljudi u sobi "3", koji je izvršen u vrijeme njegove smjene, obrana kaže da se Kolundžiju treba osloboditi odgovornosti. "Taj su zločin počinili pripadnici jedne vojne jedinice koje Kolundžija nije mogao u tome spriječiti niti kazniti..Sve što je mogao učiniti je da promatra i prijavi zločin nadređenima, što je odmah i učinio", zaključuje obrana.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 48

LOGOR KERATERM: Počelo suđenje optuženima za zločine u logoru Keraterm
TRIBUNAL: Otopljavanje u odnosima Beograda i Haškog Tribunala
SUĐENJE ZA FOČU: Gdje je nestalo 300 zatočenika fočanskog KP Doma
SUĐENJE GENERALU KRSTIĆU: Ko je naredio: "Ubijajte to sve redom!"