HomeKOLUNDŽIJA SE IZJASNIO NEVINIM PO PROMJENJENIM TOČKAMA OPTUŽNICE
Tužitelj odbacio kvalifikacije o kršenju Ženevskih konvencija i sažeo optužbe u pet točaka

Dragan Kolundžija izjasnio se danas nevinim po tri promijenjene točke optužnice koja ga tereti za zločine u prijedorskom logoru Keraterm.

U prvobitnoj, grupnoj, optužnici za zločine u Keratermu, Kolundžija je bio optužen u 13 točaka. Tužitelj je promijenio kvalifikacije optužbi tako što je izbacio optužbe za kršenje Ženevskih konvencija, te je optužbe sada sažeo u pet točaka. Od toga su tri definirane kao zločini protiv čovječnosti, a dvije kao kršenje ratnog prava i običaja.

Kolundžijina odgovornost za progon i zlostavljanje nesrba u Keratermu proizlazi, prema optužnici, iz njegova nadređenog položaja, a posebno iz činjenice da je bio zapovjednik stražarske smjene kad su 24. srpnja /jula 1992. srpski vojnici poubijali većinu zatvorenika u sobi broj 3.

Kolundžija je zasad jedina osoba s grupne optužnice "Sikirica i drugi" koja se nalazi u haškom pritvoru. Tužiteljstvo je predložilo da ga se uključi u optužnicu "Kvočka i drugi", budući da se i ona odnosi na zločine u prijedorskim logorima 1992. godine. Obrana se međutim protivi spajanju predmeta. Pred sucima - koji su danas najavili da će vrlo brzo donijeti odluku o tom pitanju - nalaze se tri opcije: ostaviti Kolundžiju na zasebnoj optužnici (i eventualno čekati da se u pritvoru nađu suoptuženici); priključiti ga optužnici "Kvočka i drugi" koja se bavi zločinima u Omarskoj i Keratermu, ili, treće, izuzeti iz optužnice "Kvočka i drugi" Zorana Žigića te mu zajedno s Kolundžijom suditi za zločine u Keratermu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm