HomeODGOĐENO IZJAŠNJAVANJE KOLUNDŽIJE
Branitelj Dušan Vučićević nije se pojavio na zakazanom saslušanju. Održana rasprava o pridruživanju Kolundžije optužnici "Kvočka i drugi"

Dragan Kolundžija, optužen za zločine u prijedorskom logoru Keraterm, nije se danas izjasnio o dopunjenoj optužnici jer se na saslušanju pred sucima Haškog tribunala nije pojavio njegov odvjetnik Dušan Vučićević.

Ured tužitelja, kao ni sam optuženi, nisu znali reći sucima zašto branitelj nije prisutan. Izjašnjavanje Kolundžije o krivnji odgođeno je za utorak. Vučićević - odvjetnik iz okolice Chicaga koji je porijeklom iz Prijedora - morat će, kako je kazao predsjedavajući sudac Richard May/Ričard Mei, "dati dobro opravdanje za izostanak ako želi izbjeći da ga suci prijave Tajništvu Tribunala".

Kolundžija je, uz šestoricu drugih optuženika koji nisu dostupni Tribunalu, uključen u optužnicu "Sikirica i drugi" koja se odnosi na zločine u Keratermu. Međutim, tužitelj traži dopuštenje sudaca da Kolundžiju uključi u optužnicu "Kvočka i drugi" u kojoj su povezani zločini u logoru Omarska s onima u Keratermu. Četvorica optuženika s te optužnica bili su, uz Kolundžiju, prisutni na današnjem su saslušanju. To su Miroslav Kvočka, Mlađo Radić, Milojica Kos i Zoran Žigić. Njihovi se branitelji protive pridruživanju Kolundžije optužnici "Kvočka i drugi", a glavni prigovor je da bi priprema Kolundžijinog predmeta predugo odgodila početak suđenja ostalima u predmetu "Kvočka i drugi."

Tužitelj, međutim, smatra da se optužnice za Omarsku i Keraterm mogu gledati zajednički, jer je tužiteljev dokazni materijal dijelom isti za obje optužnice. Krivična djela u slučajevima Omarske i Keraterma rezultat su, ne samo djelovanja pojedinaca, već su posljedica skupnog zločina i zajedničke nakane da se protjera nesrpsko stanovništvo Prijedora, rekao je tužitelj Grant Niman/Grant Niemann, dodajući da to opravdava povezivanje suđenja za optuženike iz dvaju prijedorskih logora.

Beogradski advokat Toma Fila, branitelj Mlađe Radića, reagirao je na to ustvrdivši da tužitelj iznosi ''tezu o kolektivnoj odgovornosti" čime implicira da su "gotovo svi srpski stanovnici sudjelovali u progonu nesrba", a to je prema riječima File "teška i opasna kvalifikacija". Ako suci odluče da Koludžija ostaje na optužnici "Sikirica i drugi", sudit će mu se individualno ili, eventualno, zajedno s drugim osobama s te optužnice ako se nađu pod jurisdikcijom Tribunala.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm