HomeDUŠAN FUŠTAR NEGIRA KRIVICU
Dušan Fuštar, bivši šef stražarske smjene u prijedorskom logoru Keraterm, izjasnio se na današnjem prvom pojavljivanju pred sudijama Tribunala da nije kriv po svih sedam tačaka optužnice koja ga tereti za zločin protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja

Dušan Fuštar u sudnici TribunalaDušan Fuštar u sudnici Tribunala

Iako su trojica njegovih bivših kolega – Damir Došen, Duško Sikirica i Dragan Kolundžija - prošle jeseni priznali svoj deo krivice za neljudske uslove u logoru Keraterm u ljeto 92. godine, na osnovu čega su osuđeni na kazne u rasponu od 3 do 5 godina, Dušan Fuštar bivši šef stražarske smjene u tom logoru izjasnio se danas da nije kriv ni po jednoj od sedam tačaka optužnice koja ga tereti za neljudske uslove u logoru i progon na političkim, verskim i rasnim osnovama, kao i za ubistva i okrutna postupanja sa zatočenicima, što se kvalifikuje kao zločin protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Fuštar se 31. januara predao predstavnicima Tribunala a njegovo suđenje će, kako je danas najavio korejski sudija O-gon Kwon/O -Gon Kuon , biti spojeno sa suđenjem drugoj dvojici stražara iz Keraterma - Predragu i Nenadu Banoviću koje su, u novembru prošle godine, Tribunalu predali organi MUP Srbije i koji u pritvoru očekuju početak procesa.

Dušan Fuštar i braća Banovići će se tako sledeći put pred sudijama pojaviti zajedno na konferenciji o stanju u postupku koja je zakazana za 10. maj

Od sedmorice na optužnici za zločine u Keratermu, koja je podignuta još 1995. godine, Tribunalu je nedostupan još je samo Duško Knežević, zvani "Duća".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 88

SUĐENJE SLOBODANU MILOŠEVIĆU: Sve spremno za početak suđenja
SUĐENJE GENERALU GALIĆU: Svjedočenja žrtava sarajevskih lažnih primirja
SUĐENJE ZA ZLOČINE U KERATERMU: Dušan Fuštar poriče krivicu
SUĐENJE ZA GENOCID U BOSANSKOJ KRAJINI: Kako je mijenjana etnička slika Banja Luke
TRIBUNAL: Protest zbog različitog tretmana pritvorenika u dva zatvora UN