HomeSRBIJA PREDALA TRIBUNALU OPTUŽENE BLIZANCE
Braća Predrag i Nenad Banović od jutros u pritvoru Haškog tribunala. Optuženi su, prije više od 6 godina, za zločine koje su u ljeto 1992. počinili u prijedorskom logoru Keraterm

Blizanci Predrag i Nenad Banović, optuženi za zločine počinjene u ljeto 1992. u prijedorskom logoru Keraterm, prebačeni su rano jutros u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala – potvrdila je agenciji SENSE predstavnica za štampu tužilaštva, Florans Artman/Florence Hartmann. Prema njenim riječima, blizance su uhapsili i Tribunalu predali organi MUP Srbije.

Optužnica za zločine u Keratermu podignuta je još u julu 1995. i do sada je u Hagu održano jedno suđenje posvećeno zbivanjima u tom prijedorskom logoru. Upravo sljedeće sedmice, u utorak 13. novembra, Tribunal će izreći presudu Dušku Sikirici, Damiru Došenu i Draganu Kolundžiji, koji su pred sam kraj suđenja priznali krivicu za neke od zločina u Keratermu. Pored njih, za te su zločine optuženi i braća Banović, koji su od jutros u pritvoru tribunala, kao i Dušan Fuštar i Duško Knežević, koji su i dalje u bijegu.

Preživjele žrtve logora Keraterm koje su svjedočile na tek završenom suđenju Sikirici i ostalima govorile su da su upravo blizanci Banović, a posebno Predrag zvani "Čupo", bili među najsurovijim stražarima u logoru i da su svakodnevno ubijali, tukli, mučili i na drugi način zlostavljali zatočenike. To je razlog što bivši glavni tužilac, Luiz Arbur/Luise Arbour, nije u maju 1998. povukla optužbe protiv blizanaca, iako je to učinila u slučaju 14 drugih učesnika događaja u prijedorskim logorima, za koje je ocijenjeno da su "sitne ribe." Arbur je tom prilikom istakla da namjerava da se usresrijedi na "osobe na višim nivoima odgovornosti" ili na one koji su "lično odgovorni za krajnje brutalne zločine", u koju kategoriju se ubrajaju i Banovići.

Jula 1998. trupe SFOR uhapsile su i u Hag sprovele dvojicu prijedorskih blizanaca, za koje je brzo utvrđeno da nisu ni osumnjičeni ni optuženi. Umjesto Banovića, u pritvorsku jedinicu su sprovedeni blizanci Miroslav i Milan Vučković, koji su - čim je greška utvrđena - vraćeni u Prijedor.

Za očekivati je da su organi MUP Srbije bili u tom pogledu oprezniji od pripadnika SFOR i da su se prije njihovog hapšenja i isporuke tribunalu uvjerili da se radi o blizancima sa tribunalove potjernice, optuženim za neke od najsurovijih zločina počinjenih 1992. u logoru Keraterm.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 78

DUBROVAČKA OPTUŽNICA: Predaja i izjašnjavanje admirala Miodraga Jokića
SUĐENJE ZA MOSTARSKE ZLOČINE: Boriti se - ili umreti - u Mostaru: svedočenje britanskog novinara Jeremy Bowena
SUĐENJE ZA ZLOČINE U KERATERMU: Presuda trojici optuženih
SUĐENJE ZA ZLOČINE U OMARSKOJ I KERATERMU: Blizanci Predrag i Nenad Banović prvi put pred sudijama
SLUČAJ "MEDAČKI DŽEP": Preciziranje optužnice protiv generala Rahima Ademija
SUĐENJE ZA ZLOČINE U VIŠEGRADU: Mitar Vasiljević se brani neznanjem: unakrsno ispitivanje optuženog od strane tužioca