HomeBLIZANCI PORIČU KRIVICU
Prvo pojavljivanje Predraga i Nenada Banovića pred Haškim tribunalom

Više od šest godina nakon što su optuženi za zločine počinjene u prijedorskom logoru Keraterm u ljeto 1992. i nedjelju dana nakon što su ih srpski organi gonjenja uhapsili i predali Haškom tribunalu, blizanci Predrag i Nenad Banović su, prilikom prvog pojavljivanja pred sudijom Fasi-Firijem, izjavili da nisu krivi za zločine za koje se terete. Jedina razlika između blizanaca prilikom prvog pojavljivanja pred sudom bila je to što je Predrag na svih trinaest tačaka optužbe za zločin protiv čovječnosti i dvanaest tačaka za kršenje zakona i običaja ratovanja odgovorio sa:"Nisam kriv", dok je Nenad, koji se tereti sa pet tačaka zločina protiv humanosti i četiri tačke kršenja prava i običaja ratovanja, odgovarao sa:" Časni sude, ne osjećam se krivim."

Početak ovog procesa koincidira sa završetkom drugog procesa po istoj optužnici za zločine u Keratermu, u kojem su nekadašnji šefovi čuvarskih smjena u ovom logoru Damir Došen, Dragan Kolundžija i Duško Sikirica, priznali krivicu i pokajali se, ali su ipak osuđeni na kazne od pet do petnaest godina zatvora, zbog zločina koje su sami počinili ili zbog onih koje kao nadređeni u logoru nisu spriječili. U ove druge ubrajaju se i zločini koje su počinili Banovići, a posebno Predrag, zvani Čupo, kojeg su preživjele žrtve logora na suđenju Sikirici i ostalima pominjale kao jednog od najsurovijih stražara, koji je lično odgovoran za ubijanje, premlaćivanje, mučenje i zlostavljanje desetina žrtava. Ovo je i razlog što bivša glavna tužiteljica tribunala Luise Arbour nije u ljeto 1998. povukla optužnice protiv blizanaca, iako je to učinila u slučaju četrnaest drugih optuženika za zločine u prijedorskim logorima, za koje je ocijenjeno da spadaju u nadležnost lokalnog sudstva.

Hapšenje i privođenje pravdi braće Banović pokazalo se zahtjevnom operacijom. U julu 1998, pripadnici SFOR su u Prijedoru uhapsili i u Hag sproveli par blizanaca za koje se vrlo brzo pokazalo da nisu Banovići, pa su pušteni i vraćeni u Prijedor. Kako je u ekskluzivnoj izjavi za SENSE rekao Tomislav Višnjić, privremeni zastupnik Predraga Banovića, i ovaj put hapšenje Banovića nije proteklo bez problema. Naime, pet policajaca u civilu napalo je Banoviće 8. novembra rano ujutro - Predrag je jednim udarcem onesposobljen i vezan dok je Nenad vezan uz prijetnju pištoljem. Sprovedeni su u pritvor, gdje im je rečeno da se terete za "oko 500 ubistava". Kasnije istog dana su na surčinskom aerodromu predati službenicima Haškog tribunala, koji su ih upoznali sa njihovim pravima i razlogom hapšenja. Cijela afera dovela je do protesta odreda specijalne policije u Srbiji i najave ostavke republičkog ministra unutarnjih poslova, Dušana Mihajlovića.

U skladu sa pravilima Tribunala, odbrana i optužba imaju trideset dana da vijeću predoče prve podneske. Tužitelj Dirk Ryneveld najavio je da će tužiteljstvo u najskorije vrijeme dostaviti vijeću skraćenu i izmijenjenu optužnicu koja će se odnositi na zločine za koje se terete Banovići. Zastupnici odbrane, Jelena Nikolić i Tomislav Višnjić su oboje rekli da se u ovoj ulozi nalaze tek privremeno i da će je obavljati do momenta kad optuženi izaberu stalne zastupnike. Sudija Fasi-Firi izvjestio je optužene i njihove zastupnike da je ovaj slučaj dodijeljen trećem sudskom vijeću, u koji će sudije biti naimenovane iduće nedjelje.

Petar Finci


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 79

HAŠKO TUŽILAŠTVO: Slobodan Milošević optužen za genocid u Bosni i Hercegovini
TRIBUNAL: Makedonska istraga haškog tužilaštva
SUĐENJE ZA MOSTARSKE ZLOČINE: Zatočenici s drvenim puškama na mostarskom Bulevaru
SLUČAJ "SLOBODAN MILOŠEVIĆ": Milošević dobio pravne savetnike
SUĐENJE ZA ZLOČINE U VIŠEGRADU: Kako je Mitar pao sa konja, a konj na Mitra
TRIBUNAL: Nove sudije položile zakletvu