HomeOPTUŽBA POVLAČI OPTUŽNICU PROTIV NENADA BANOVIĆA
Zbog "nedovoljnih dokaza", zamjenik glavnog tužitelja podnio zahtjev za povlačenje optužbe podignute još jula 1995. godine

Već u novembru prošle godine, kada su blizanci Predrag i Nenad Banović nakon višegodišnjeg skrivanja u Srbiji konačno isporučeni Haškom tribunalu, zastupnik Nenada Banovića Veselin Londrović je nagovijestio da će njegov klijent "surađivati s tužiteljstvom." Prema mišljenju branitelja, plod te suradnje trebao je biti povlačenje optužnice protiv njegovog štićenika. Nepunih pet mjeseci kasnije, zamjenik glavnog tužitelja Graham Blewitt potpisao je zahtjev za povlačenje optužbe protiv Nenada Banovića. "U ovom trenutku", navodi tužitelj, "ne postoje dovoljni dokazi da se potkrijepe bitni navodi optužnice protiv Nenada Banovića."

U prvobitnoj optužnici blizanci Banovići se terete za učešće u zločinima počinjenim u prijedorskom logoru Keraterm, u ljeto 1992. godine. U međuvremenu su neki od suoptuženih za zločine u tom logoru – Damir Došen, Dragan Kolundžija i Duško Sikirica - priznali krivicu i osuđeni na zatvorske kazne u rasponu od 3 do 15 godina.

Pored drugog blizanca, Pregrada Banovića zvanog "Ćupo", koji je prema dosadašnjim svjedočenjima zatočenika Keraterma bio jedan od najsurovijih logorskih stražara, na početak suđenja u pritvoru tribunala čeka još i Dušan Fuštar, šef jedne od stražarskih smjena. Za zločine u Keratermu optužen je još i Dušan Knežević, zvani "Duća", koji je još na slobodi.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 96

SUĐENJE "TUTI" I "ŠTELI": General Praljak u Hagu... kao svjedok Tute Naletilića
SUĐENJE ZA SREBRENIČKI GENOCID: Momir Nikolić zamera tužiocu i hvali SFOR
SUĐENJE GENERALU GALIĆU: U 4 godine rata Sarajevo je gorilo kao u 500 godina mira
TRIBUNAL: Nevino optuženi, sa sada, bez prava na naknadu