HomeTRIBUNAL OSLOBODIO NENADA BANOVIĆA
Sudsko vijeće usvojilo argumente optužbe za povlačenje optužnice protiv Nenada Banovića

Sudsko vijeće je danas prihvatilo zahtjev tužiteljstva za povlačenje optužnice protiv Nenada Banovića i naložilo njegovo momentalno puštanje na slobodu.

Nenad Banović je bio optužen da je, kao stražar u logoru Keraterm, sudjelovao u zločinima koji su nad bošnjačkim i hrvatskim civilima tamo počinjeni u ljeto 1992. Međutim, kako je danas istakla predstavnica tužiteljstva Camille Bibels/Kamil Bajbels, novi dokazi prikupljeni nakon hapšenja ukazuju da neće biti jednostavno dokazati "bitne navode optužbe", tim prije što su neki od svjedoka korigirali svoje pređašnje iskaze kojima su teretili Nenada Banovića.

Naime, nakon hapšenja blizanaca tužiteljstvo je provelo dodatne istrage kojima je ustanovljeno da je izvjestan broj svjedoka teretio Nenada na osnovu njegove sličnosti sa blizancem Predragom, zvanim Čupo. Iako je tužiteljstvo kontaktiralo neke svjedoke koji znaju razlikovati blizance Banović i koji i pored toga navode da je Nenad bio sudionik nasilja u Keratermu, "novi dokazi pokazuju da Nenad Banović nije bio stražar u logoru Keratem." Zbog svega ovoga tužitelj smatra da nije moguće izvan razumne sumnje dokazati bitne navode optužbe protiv Nenada Banovića.

Za Nenadom u pritvorskoj jedinici ostaje brat Predrag, koji je već u trenutku hapšenja zahtijevao da se Nenad pusti, jer "ne treba biti optužen za Keraterm". Zajedno sa Čupom Banovićem na optuženičkoj klupi će se naći i Dušan Fuštar, šef jedne od stražarskih smjena. Za iste zločine optužen je i Dušan Knežević, zvani Duća, koji je još u bijegu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 97

SUĐENJE SLOBODANU MILOŠEVIĆU: Da li su kosovski spomenici rušeni iz vazduha ili sa zemlje?
SUĐENJE "TUTI" I "ŠTELI": Tutina odbrana dokazuje da je Herceg-Bosna bila "akt samoodbrane"
HOLANDSKI INSTITUT ZA RATNU DOKUMENTACIJU: Izvještaj o "nemogućoj misiji" u Srebrenici
SUĐENJE GENERALU GALIĆU: Masakr na fudbalskoj utakmici u Sarajevu
SUĐENJE SLOBODANU MILOŠEVIĆU: Kosovska ubistva koja su prethodila NATO bombama