HomeDUĆA KNEŽEVIĆ "NIJE KRIV" ZA ZLOČINE U OMARSKOJ I KERATERMU
Dušan Knežević zvani "Duća", koji se prošlog vikenda dobrovoljno predao predstavnicima tribunala u Banja Luci, izjasnio se danas da nije kriv ni po jednoj od 46 tačaka optužnice za zločine u logorima Omarska i Keraterm

"Gospodine sudija, nisam kriv." Tu rečenicu je Duško Knežević, zvani "Duća", ponovio danas ukupno 46 puta, izjašnjavajući se tačku po tačku o navodima optužnica za zločine koji su - između maja i avgusta 1992. - počinjeni u prijedorskim logorima Omarska i Keraterm.

"Duća" Knežević nije bio ni na kakvoj zvaničnoj dužnosti u tim logorima, ali ih je, prema optužnicama, često "posećivao", odnosno odlazio u njih "sa namerom da zlostavlja, tuče, muči i ubija zatvorenike." Brojni svedoci na dosadašnjim suđenjima za prijedorske logore, bivši zatočenici Omarske i Keraterma, opisali su Kneževića kao izuzetno okrutnog logorskog "posetioca", koji se, navodno, sadistički iživljavao nad logorašima i neke od njih lično ubio. Knežević, međutim, negira svaku krivicu, po svih 46 tačaka dveju optužnica koje ga terete za zločine protiv čovečnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Kao što se očekivalo, tužilac Džoana/Joanna Korner je, nakon izjašnjavanja optuženog, najavila da će podneti formalan zahtev za spajanje predmeta i zajedničko suđenje optuženima za zločine u Omarskoj i Keratermu. Sa optužnice za Omarsku, u pritvoru tribunala je još Momčilo Gruban, zapovednik jedne od stražarskih smena, a na početak suđenja za zločine u Keratermu čekaju još Predrag Banović i Dušan Fuštar. Od optuženih za zločine u prijedorskim logorima, na slobodi je još samo Željko Mejakić, bivši zapovednik Omarske, čijem se skorom dolasku takođe nadaju u tribunalu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 104

SLUČAJ RAČAK: Da li su žrtve bili teroristi ili "skup starije gospode"?
SAMOODBRANA OPTUŽENOG: General Talić otkazao francuskim braniteljima
KO ĆE PRE U BOSANSKOM ŠAMCU: Da li je postojao plan oružane pobune?
TEROR NAD SARAJEVOM: Granate kao instrument psihološkog rata
NA BRIJEGU KUĆA MALA: Ko je izvodio radove na Ciganskom brdu?
MASOVNE GROBNICE U SRBIJI: Uklanjanje tragova zločina ili "zavera" protiv Miloševića?