HomeTUŽILAŠTVO SE PROTIVI OSLOBAĐANJU MOMČILA GRUBANA
Rasprava o zahtevu optuženog da bude oslobođen do početka suđenja. Tužilac smatra da postoji "veliki rizik" da se Gruban ne bi vratio na suđenje, te pored garancija SRJ i Srbije traži i garancije Republike Srpske

Momčilo Gruban je "pošten, porodični čovek sa dvoje dece i nema nikakvih razloga da se ne odazove pozivu tribunala" - uveravao je sudije advokat Milenko Dunđer, obrazlažući na današnjoj raspravi zahtev optuženog da bude privremeno oslobođen, do početka suđenja. Ponudio je i tačnu adresu (Alekse Nenadovića 1, stan br. 5, Beograd) na kojoj će, ukoliko bude oslobođen, živeti Gruban.

Momčilo Gruban je optužen za zločine počinjene u logoru Omarska, gde je u leto 1992. bio zapovednik jedne od stražarskih smena. Javna optužnica za zločine u Omarskoj podignuta je još u julu 1995. a u međuvremenu je u Hagu održano i suđenje petorici logorskih zapovednika, stražara i "posetilaca." Gruban se, međutim, predao tribunalu tek 2. maja ove godine, odazivajući se na poziv koje su jugoslovenske vlasti uputile svim optuženima posle stupanja na snagu Zakona o saradnji SRJ sa Haškim tribunalom. U skladu sa tim zakonom, kako je danas pred sudskim većem ponovio i jugoslovenski ministar pravde Savo Marković, vlade Srbije i Jugoslavije pružile su garancije da će, ukoliko bude privremeno oslobođen, obezbediti povratak optuženog Grubana na suđenje, njegov transfer u i iz Jugoslavije, kao i njegov boravak u Beogradu.

Tužilaštvo se, međutim, protivi odluci o privremenom oslobađanju optuženog i pored garancija Srbije i SRJ, smatrajući da bi u slučaju Momčila Grubana bile neophodne i garancije Republike Srpske. Osim toga, kako je danas objasnila tužilac Džoana/Joanna Korner, tužilaštvo smatra da se Gruban dobrovoljno predao "zato što nije imao izbora". Tužilac, takođe, smatra da postoji "veliki rizik" da se optuženi ne bi vratio na suđenje, s obzirom da mu je poznato da su njegovim su-optuženima izrečene kazne u rasponu od 5 do 25 godina zatvora.

Naglašavajući da se "ipak radi o ozbiljnoj državi koja ipak pruža ozbiljne garancije" ministar Savo Marković je ponovio da su vlade Srbije i Jugoslavije spremne da u potpunosti ispune svoje zakonske obaveze prema tribunalu. On je podsetio i na nedavnu odluku o privremenom oslobađanju Dragoljuba Ojdanića i Nikole Šainovića, koja nije pravosnažna jer je tužilaštvo uložilo žalbu ali je, rekao je Marković naišla na "opšte odobravanje jugoslovenskog javnog mnjenja. Vraćen je ugled Haškog Tribunala, poverenje naroda u nepristrasno suđenje pred ovim Tribunalom i uverenje da se ovde deli prava a ne selektivna pravda.".

Odluku o zahtevu za privremeno oslobađanje Momčila Grubana sudsko veće će doneti naknadno.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 110

EKSPRESNO HAPŠENJE U BRATUNCU: Miroslav Deronjić se našao u Hagu četiri dana po podizanju optužnice
MILOŠEVIĆ O IZBEGLICAMA: Kada su kosovski Albanci išli na "piknik" preko granice
BEOGRAD GARANTUJE - TUŽILAC NE VERUJE: Momčilo Krajišnik i Momčilo Gruban traže privremenu slobodu
PRAVDA JE SPORA ALI DOSTIŽNA: Okončano šestogodišnje begstvo Radovana Stankovića
ISTRAGA O PRITVORSKOM "BIZNISU": Kako je Zoran Žigić "zaradio" 200 hiljada eura u haškom pritvoru