HomeNA JESEN PETO SUDJENJE ZA PRIJEDORSKE LOGORE
Predmet "Mejakić i ostali" je spreman za sudjenje, koje bi trebalo da počne u jesen 2004. Optužba planira 57 svedoka i šestonedeljni dokazni postupak. Optuženi hvale "super tretman" u Pritvorskoj jedinici

Željko Mejakić, Dušan Fuštar i Dušan Knežević u sudnici TribunalaŽeljko Mejakić, Dušan Fuštar i Dušan Knežević u sudnici Tribunala

Sudjenje četvorici optuženih za zločine u prijedorskim logorima Omarska i Keraterm trebalo bi da počne u jesen ove godine - saopštio je na današnjoj konferenciji o stanju u postupku predraspravni sudija Patrik/Patrick Robinson. Uslov za to je da neko od Raspravnih veća, pred kojima se trenutno održava šest sudjenja, bude slobodno za preuzimanje ovog slučaja.

Na konferenciji o stanju u postupku na optuženičkoj klupi su sedela trojica od četvorice optuženih: Željko Mejakić, bivši komandir straže u Omarskoj, Dušan Fuštar, šef jedne od stražarskih smene u Keratermu i Dušan Knežević, optužen da je posećivao oba logora da bi se iživljavao nad zatočenicima. Četvrti optuženi Momčilo Gruban, bivši šef stražarske smene u Omarskoj, je na privremenoj slobodi do početka sudjenja.

Dokazni postupak optužbe koja namerava da izvede 57 svedoka bi, prema proceni tužioca Džoane/Joanne Korner, mogao da traje oko šest sedmica, pod uslovom da se optužba i odbrana usaglase oko "konteksta" u kojem su se odigrali dogadjaji u Prijedoru u proleće i leto 1992. Jer, ukazala je danas Korner, ukoliko optužba bude morala da dokazuje i "kontekst" tih dogadjaja, trebaće joj više vremena.

Čitavo sudjenje bi, po oceni sudije Robinsona, moglo da se završi u roku od 6 meseci.

Biće to, inače, peto haško sudjenje u čijem će središtu biti dogadjaji u Prijedoru i tamošnjim zloglasnim logorima u leto 1992. Za zločine u Omarskoj, Keratermu i Trnopolju već je sudjeno Dušku Tadiću, Milomiru Stakiću, Miroslavu Kvočki, Mladji Radiću, Milojici Kosu, Dragoljubu Prcaču, Zoranu Žigiću, Dušku Sikirici, Damiru Došenu i Draganu Kolundžiji. Svi su proglašeni krivim i osudjeni na kazne zatvora u rasponu od 3 godine (Kolundžija) do doživotnog zatvora (Stakić). Predrag Banović je pre sudjenja priznao krivicu za zločine u Keratermu i osudjen je na osam godina zatvora.

Obraćajući se sudiji na kraju današnje konferencije o stanju u postupku, optuženi Mejakić, Fuštar i Knežević su iskoristili priliku da pohvale upravu i stražare za dobre uslove i "super tretman" u tribunalovoj Pritvorskoj jedinici.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 183

"OLUJA" U HAGU: Predaja i izjašnjavanje hrvatskih generala
POPUST ZA PRIZNANJE: 18 godina zatvora za zločine u Brčkom
MASAKR U DUSINI: Batine spasile svedoka od streljanja
DERONJIĆ NA POPRAVNOM: Kako uvjeriti sudije u svoju krivicu?
OMARSKA I KERATERM: Na jesen peto suđenje za prijedorske logore
PORTRET DŽEFRIJA NAJSA: Gospodin s druge strane sudnice