Home



MEJAKIĆ I DRUGOVI NE BI HTELI DA IDU PRED SUD U BIH




Prireme za treće tribunalovo sudjenje za Omarsku i Keraterm se nastavljaju, uprkos činjenici da posebno Raspravno veće razmatra zahtev tužilaštva za ustupanje predmeta pravosudju Bosne i Hercegovine. Mejakić i Fuštar bi radije da im se sudi u Hagu, jer imaju “puno poverenje u Tribunal”

Željko Mejakić u sudnici TribunalaŽeljko Mejakić u sudnici Tribunala

Iako je tužilaštvo predalo zahtev za prepuštanje slučaja pravosudju Bosne i Hercegovine i o tome trenutno raspravlja posebno sudsko već, pripreme za treće sudjenje za Omarsku i Keraterm u Tribunalu se nastavljaju.

Na današnjoj konferenciji o stanju u postupku protiv Željka Mejakića, Duška Kneževića, Dušana Fuštara i Momčila Grubana tužilaštvo je najavilo da je spremno za početak sudjenja. Tužilaštvo je još u martu predalo listu od 59 svedoka od kojih bi samo 9 trebalo da svedoče uživo, dok bi ostali priložili pisane izjave i eventualno odgovarali na pitanja odbrane. Pored toga tužilaštvo planira da u dokazni materijal uvrsti i još 50 transkripta i pisanih izjava svedoka koji su već svedočili na prethodna dva sudjenja za Omarsku i Keraterm. Dokazni postupak tužilaštva trebalo bi da traje 4 sedmice.

Na kraju konferencije optuženi su dobili priliku da iznesu svoje primedbe. Željko Mejakić je obavestio sudsko veće da nema primedbe na uslove u pritvorskoj jedinici ali da ima primedbe na zahtev tužilaštva da slučaj bude prenesen u nadležnost bosanskog pravosudja. Kako je rekao, on se “dobrovoljno predao ovom sudu pre 16 meseci uvjeren da će imati fer i pošteno sudjenje.” Takodje je naglasio da smatra “da je ovaj sud mesto gde se to može ostvariti” i da želi da mu se sudi u Hagu. Sa Mejakićem se složio Dušan Fuštar, a Duško Knežević nije imao nikakve primedbe. Četvrti optuženi, Momčilo Gruban, je privremeno oslobodjen do početka sudjenja, tako da nije prisustvovao današnjoj statusnoj konferenciji.

Svi optuženi će, kako im je danas rekao predraspravni sudija Patrik/Patrick Robinson, imati priliku da se na raspravi pred za to odredjenim većem izjasne o zahtevu tužilaštva za ustupanje njihovog predmeta bosansko-hercegovačkom pravosudju.

Sledeća konferencija o stanju u postupku je zakazana za 23. februar sledeće godine.



Fotografije
Željko Mejakić u sudnici Tribunala
Dušan Fuštar u sudnici Tribunala


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL




TV Tribunal 210

NEVOLJNI SVEDOK: Zašto je Banja Luka zaostajala u etničkom čišćenju
"NEDODIRLJIVI" MUDŽAHEDINI: Ko je mogao zauzdati strane ratnike u centralnoj Bosni
NEZVANI GOSTI: Vatreni Božić u selu Kravica
HAG ILI SARAJEVO: Optuženi nemaju poverenja u "domaću pravdu"