HomePREDMET “MEJAKIĆ I OSTALI” PREPUŠTEN BIH
“Vijeće za prosljeđivanje se uvjerilo da težina navedenih zločina kao ni rang optuženih ne sprječavaju prepuštanje ovog predmeta državi koja zadovoljava uvjete.” Pred Tribunalom su održana već dva suđenja koja su se bavila isključivo zločinima u logorima Omarska i Keraterm

Željko Mejakić, Dušan Fuštar i Dušan Knežević u sudnici TribunalaŽeljko Mejakić, Dušan Fuštar i Dušan Knežević u sudnici Tribunala

Predmet “Mejakić i ostali” bit će proslijeđen sudu u Bosni i Hercegovini, odlučilo je Posebno vijeće Tribunala koje razmatra zahtjeve tužitelja za prepuštanje predmeta nacionalnim sudovima.

“Vijeće za prosljeđivanje se uvjerilo da težina navedenih zločina kao ni rang optuženih ne sprječavaju prepuštanje ovog predmeta državi koja zadovoljava uvjete”, naveo je danas sudac Alphons Orie/Alfons Ori. Pred Tribunalom su održana već dva suđenja koja su se bavila isključivo zločinima u logorima Omarska i Keraterm, kojima se bavi i ovaj predmet. Prvooptuženi Željko Mejakić bio je, kako navodi tužitelj, komandant Omarske, Momčilo Gruban bio je šef stražarske smjene, Dušan Fuštar je bio šef smjene u Keratermu, a Duško Knežević je, prema optužnici, ulazio u logore po svom nahođenju.

Optuženi su tražili da njihov predmet ostane u Hagu, a u slučaju da se ta opcija ne prihvati, tražili su da im se sudi u Srbiji i Crnoj Gori, koja je samoinicijativno ponudila da preuzme taj slučaj. No suci smatraju da SCG ima samo “ograničenu” vezu s ovim predmetom, budući da su djela počinjena u BiH, žrtve su stanovnici BiH i optuženi su živjeli u toj zemlji u vrijeme počinjenih zločina, u proljeće i ljeto 1992. godine.

Također, zakon BiH omogućava suđenje po većini, ako ne i svim, krivičnim djelima iz haške optužnice, zaključilo je Vijeće. Unesene su promjene u zakon BiH koje osiguravaju standarde pravičnog suđenja, uključujući odredbu da parlamentarci iz entiteta RS sudjeluju u biranju sudaca Državnog suda. Stoga su zabrinutosti obrane za pravičnost suđenja u BiH ocijenjene neutemeljenima.

Prema nalogu sudaca, transfer optuženih i predaja dokaznog materijala tužiteljima u BiH bi se trebali provesti u roku od 30 dana nakon što odluka postane pravomoćna. Tužitelj u suradnji s OESS treba pratiti odvijanje postupka u BiH i o tome izvještavati Tribunal. Također je naloženo da na snazi ostaju zaštitne mjere za svjedoke i žrtve koje su odredili suci u Hagu.

Optuženi Gruban koji je dosad na slobodi u SCG čekao početak suđenja, zasad ostaje u Hagu “da bi se izbjegle neizvjesnosti” – kako je rekao predsjedavajući sudac. Optuženi imaju mogućnost da ulože žalbu na ovu odluku Vijeća.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 244

KONAČNE PRESUDE: Potvrđene kazne Babiću i Deronjiću
"ISKRENO MI JE ŽAO": Bezuslovno priznanje Miroslava Brala
TEORIJA ZAVERE: Kako su se, i zašto, leševi sa Kosova našli u Batajnici?
BLIŽE ŽRTVAMA: "Prijedorska četvorka" se vraća u Bosnu
POLITIKA I BIZNIS: Brzo i lako bogaćenje na vlasti
NESLAVNI JUBILEJ: Deset godina bekstva Karadžića i Mladića