HomeOPTUŽENI ŽELE SUĐENJE U HAGU
Obrana optuženih u slučaju Omarska se protivi prebacivanju predmeta u BiH - zbog “ekonomičnosti”, ali i zbog sumnji u nepristranost suda u Sarajevu.

Željko Mejakić, Dušan Fuštar i Dušan Knežević u sudnici TribunalaŽeljko Mejakić, Dušan Fuštar i Dušan Knežević u sudnici Tribunala

“Optužbe u predmetu ‘Mejakić i ostali’ dovoljno su teške da zaslužuju suđenje pred Tribunalom, ali s obzirom na odluke UN o trajanju mandata Tribunala, prikladno bi bilo da se to suđenje prebaci sudu u Bosni i Hercegovini”, kazala je danas tužiteljica Susan Somers na raspravi sazvanoj da se razmotri prijedlog tužiteljstva za prebacivanje predmeta.

Tužitelji također smatraju da se četvorici bivših komandira, stražara i posjetitelja logora Omarska i Keraterm treba suditi zajedno i, svakako, u Bosni i Hercegovini gdje su zločini počinjeni. Željko Mejakić, Dušan Fuštar, Duško Knežević, koji su u pritvoru, i Momčilo Gruban koji je na privremenoj slobodi, predstavljaju posljednju grupu haških optuženika za zločine u prijedorskim logorima 1992. godine.

Međutim, obrana optuženih se protivi prebacivanju predmeta u BiH - zbog “ekonomičnosti”, ali i zbog sumnji u nepristranost suda u Sarajevu.

Budući da je predmet već spreman za suđenje i da postupak pred Tribunalom ne bi dugo trajao, prebacivanje predmeta bi dovelo do velike odgode, smatraju advokati obrane.

K tome, “u BiH je jasno izražena nacionalna, politička i vjerska netrpeljivost”, smatra Mejakićev advokat Jovan Simić, “zbog koje bi moglo bi doći do pritisaka na žrtve, obranu, pa čak i sud”. Simić drži da u BiH “postoji medijska kampanja koja priprema suđenje za zločine u Omarskoj”.

Predsjednica suda BiH Medžida Kreso je na to odgovorila kako je BiH spremna primiti predmete s tribunala i osigurati ”fer i pravično suđenje”. “Mi bismo time pokazali spremnost da se obračunamo s devijacijama koje je rat donio društvu”, primjetila je ona.

Na raspravi sudjeluju i predstavnici Srbije i Crne Gore, koja je tražila da se predmet preda njenom pravosuđu. Obrane optuženih navode da bi optuženi, ako već ne mogu ostati u Hagu, radije bili prebačeni na sud u SCG nego u BiH.

Rasprava će se nastaviti u petak.

Ovo je druga rasprava održana pred Tribunalom povodom zahtjeva za prebacivanje predmeta. Prva je održana prošlog mjeseca, a odnosila se na mogući transfer predmeta “Ademi/Norac” sudu u Hrvatskoj. Tom su prilikom sve strane – obrana, predstavnici hrvatske vlade i prijatelji suda - podržali tužiteljev prijedlog za transfer.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 225

IZJAŠNJAVANJE: Trojica generala prvi put pred sudijama
MILOŠEVIĆ PROTIV CNN: Humanitarna kriza ili režirana predstava?
OPERACIJA TREBEVIĆ: Zakasneli obračun sa kriminalcima u vlastitim redovima
SUDSKI POZIV: Osumnjičeni kao nevoljan svedok optužbe
KRAJIŠNIKOVA MOĆ: Duga ruka predsednika Skupštine
PO SLOVU ZAKONA: Vojnicima je svako mogao da sudi
ODBIJENE ŽALBE: Tribunal stavlja tačku na slučaj prijedorskih logora