HomeRAZMATRANJE PRVOG ZAHTJEVA ZA USTUPANJE PREDMETA BIH
Predsjednik Tribunala imenovao vijeće da razmotri prepuštanje sudjenja za Omarsku i Keraterm sudu u BiH. Iako Vijeće za ratne zločine pri Državnom sudu BiH još nije počelo da djeluje, tužiteljstvo je to tražilo smatrajući da Tribunal “mora voditi računa o koherentnom planiranju i djelotvornom vodjenju sudskih postupaka”.

Theodor Meron, predsjednik Tribunala i predsjedavajući drugostupanjskog VijećaTheodor Meron, predsjednik Tribunala i predsjedavajući drugostupanjskog Vijeća

Predsjednik Tribunala Theodor/Teodor Meron je, na zahtjev tužiteljstva, imenovao Raspravno vijeće koje će odlučiti može li sudjenje za Omarsku i Keraterm biti prepušteno pravosudju Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo je taj zahtjev uputilo još 2. septembra, ali ga Meron nije odmah odobrio tražeći da mu tužitelji daju dopunska obrazloženja o tome može li BiH “odmah dodijeliti predmet nekom kompetentnom sudu” te može li “osigurati sve pravne i tehničke uvjete za pravično sudjenje”.

Slučaj Željka Mejakića, Momčila Grubana, Duška Kneževića i Dušana Fuštara je treći predmet pred Tribunalom koji se bavi krivičnom odgovornošću bivših zapovjednika i stražara prijedorskih logora. Za zločine u tim logorima je dosad sudjeno i nekolicini bivših političkih vodja bosanskih Srba.

U svom dodatnom obrazloženju od 29. septembra tužitelji su naveli kako se “očekuje da će Vijeće za ratne zločine pri Državnom sudu BiH moći procesuirati predmete počev od januara 2005”. Na Državnom sudu postoji osoblje koje već može započeti pripreme za sudjenje, dodaju tužitelji.

Stoga u tužiteljstvu smatraju da “nije preuranjeno” da se imenuje Raspravno vijeće koje će razmatrati prepuštanje predmeta. To vijeće, dodaju tužitelji, može načelno odobriti transfer, ali datum izvršenja te odluke može biti utvrdjen naknadno.

Tribunal “mora voditi računa o koherentnom planiranju i djelotvornom vodjenju sudskih postupaka”, kako u Hagu tako i u BiH, te “ne treba čekati do 1. januara 2005. da bi odlučio hoće li prepustiti sudjenje Bosni i Hercegovini”, dodaje tužiteljstvo.

Prihvativši ove argumente, predsjednik Tribunala je imenovao suce Alphonsa Oriea/Alfonsa Orija, O-gon Kwona/Kvona i Kevina Parkera u vijeće koje će odlučiti o transferu predmeta Keraterm i Omarska.

Ovim je započet drugi postupak za ustupanje predmeta domaćim pravosudjima. Meron je prošlog mjeseca imenovao vijeće koje razmatra tužiteljev prijedlog za prepuštanje Hrvatskoj slučaja Rahima Ademija i Mirka Norca, koji se terete za zločine nad srpskim civilima u Medačkom džepu kraj Gospića.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 207

SLUČAJ NASERA ORIĆA: Ratnik ili "Gospodar rata"?
MASAKR U PRHOVU: Kada je preživjelih bilo "previše"
VUKOVARSKA TROJKA: Suđenje za Ovčaru u proljeće ili ljeto 2005.
DOKAZI ODBRANE: Sto svjedoka za Hadžihasanovića i Kuburu
NAPISMENO I NA SRPSKOM: Šešelj traži dokaze protiv Vuka Draškovića