HomeJOŠ JEDNA DOBROVOLJNA PREDAJA TRIBUNALU
Šest i po godina nakon što je optužen, Dušan Fuštar, bivši šef stražarske smene u logoru Keraterm, dobrovoljno se predao predstavnicima haškog tužilaštva

Dušan Fuštar, optužen za zločine koji su leto 1992. izvršeni u logoru Keraterm kraj Prijedora, dobrovoljno se predao tribunalu i smešten je u Pritvorsku jedinicu u Sheveningenu/Scheveningenu - saopšteno je danas posle podne u Hagu. Fuštar se, kako saznajemo, predao direktno predstavnicima haškog tužilaštva, a ne SFOR-u ili međunarodnoj policiji.

Optuženi Fuštar je 1992. bio jedan od trojice šefova stražarskih smena u logoru Keraterm. Optužnica ga tereti za neljudske uslove u logoru i progon na političkim, verskim i rasnim osnovama, kao i za ubistva i okrutna postupanja sa zatočenicima, što se kvalifikuje kao zločin protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Od sedmorice optuženih za zločine u Keratermu, trojici je već suđeno. Duško Sikirica, Damir Došen i Dragan Kolundžija su prošle jeseni na osnovu sporazuma sa tužiocem priznali svoj deo krivice za neljudske uslove u logoru i osuđeni su na zatvorske kazne u rasponu od 3 do 15 godina. Pred kraj prošle godine u Srbiji su uhapšeni i predati tribunalu braća Predrag i Nenad Banović, koji su prema optužnici i žrtvama koje su svedočile na suđenju Sikirici, Došenu i Kolundžiji, spadali među najokrutnije stražare u Keratermu. Od sedmorice iz Keraterma, u bekstvu je samo još jedan optuženi: Duško Knežević, zvani "Duća", koji se tereti za više pojedinačnih incidenata ubistava, mučenja i teškog prebijanja zatočenika.

Ukoliko se ne odluči da prizna krivicu i tako zasluži značajno ublažavanje kazne, Dušan Fuštar će se pridružiti braći Banovići na listi čekanja za početak suđenja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 87

SUĐENJE SLOBODANU MILOŠEVIĆU: Slobodan Milošević pred Žalbenim vijećem Tribunala
SUĐENJE GENERALU GALIĆU: Rekonstrukcija snajperskih napada na sarajevske civile
SUĐENJE ZA GENOCID U BOSANSKOJ KRAJINI: 200.000 zaplenjenih dokumenata o zločinima
TRIBUNAL: Admiral Jokić i general Ademi traže da na slobodi dočekaju početak suđenja