HomeSLJEDEĆEG TJEDNA PRESUDA GORANU JELISIĆU
Neočekivana najava presude u trenutku kad obrana još nije ni započela prezentaciju svojih dokaza

Goran Jelisić u sudnici TribunalaGoran Jelisić u sudnici Tribunala

Presuda Goranu Jelisiću, optuženom za genocid nad Bošnjacima u Brčkom, bit će objavljena sljedećeg tjedna, izvijestio je danas Haški tribunal. Najava presude u ovom trenutku vrlo je neočekivana, budući da izvođenje dokaza na suđenju nije bilo zaključeno. Glasnogovornik Tribunala Jim Landale/Džim Lendejl odbio je, međutim, iznijeti bilo kakvo pojašnjenje u vezi s ovom neočekivanom najavom. Tužitelj je prošlog mjeseca završio prezentaciju svojih dokaza, a u studenom/novembru je trebao započeti dokazni postupak obrane.

Činjenica da je donošenje presude najavljeno usred postupka mogla bi značiti da je Jelisić priznao krivnju za genocid, te da stoga nema potrebe za nastavkom suđenja. U tom slučaju on bi se trebao javno izjasniti o krivnji. To je jedina situacija u kojoj bi prijevremena presuda mogla biti na štetu okrivljenog.

S druge strane, jedno od mogućih objašnjenja je da su suci zaključili kako tužitelj u svom dijelu postupka nije iznio dostatne dokaze o Jelisićevim genocidnim namjerama te da su odlučili obustaviti suđenje i Jelisića proglasiti nevinim po toj točki optužnice.

Obrazloženje prijevremenog donošenja presude bit će objavljeno 19. listopada/oktobra kad će se Jelisić pojaviti pred sudskim vijećem. Jelisić je prošle godine priznao krivnju za 31 točku optužnice koje su ga teretile za pojedinačna ubojstva, ali se izjasnio nevinim za optužbu o genocidu. Kazna za zločine koje je priznao nije izrečena jer se čeka završetak suđenja za genocid.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm