Home"RUSKI RULET" SA HODŽOM
Na suđenju Goranu Jelisiću prezentirani nalazi ekshumacije masovnih grobnica i autopsije posmrtnih ostataka 70 brčanskih žrtava. Jelisić igra "ruski rulet" sa zatočenim hodžom

Prezentacija dokaza optužbe na suđenju Goranu Jelisiću privodi se kraju. Tužilac Džefri Najs/Goeffry Nice je danas najavio da će sledeće sedmice izvesti još samo dva svedoka. Nakon toga bi, u oktobru, trebalo da počne prezentacija dokaza Jelisićeve odbrane.

U završnoj fazi dokazivanja da je u Brčkom izvršen genocid, a da je Jelisić bio "oduševljeni učesnik u njemu", tužilac je priložio nalaze o ekshumaciji brčanskih masovnih grobnica, izvršenoj u leto 1997. Prema izveštaju vođe forenzičkog tima, profesora Ričarda Rajta/Richard Wright, na deponiji u Brčkom su pronađene 4 duboko ukopane masovne grobnice, sa ostacima ukupno 70 ljudi. Barem dve od tih grobnica su, zaključili su forenzičari, bile u međuvremenu prekopavane teškim građevinskim mašinama i iz njih je izvađen nepoznat broj leševa. Inače, prema optužnici, u Brčkom je u maju 1992. ubijeno oko 2.000 ljudi, uglavnom Muslimana.

O rezultatima autopsije pred sudom je svedočio engleski patolog Albert Hant/Hunt. Od 70 pronađenih tela, 9 su bila ženska a 61 muško. Jedno je bilo u vojnoj uniformi, dva u pidžamama, a ostala u civilnoj odeći. Svi, osim četvoro , su imali rane od vatrenog oružja: 20 na potiljku, 11 sa po jednim metkom u glavi, 11 sa više metaka u glavi, 19 sa prostrelnim ranama i na glavi i po telu, 10 samo po telu. Zaključak engleskog patologa je da višestruke i koncentrisane rane iz vatrenog oružja nisu karakteristične za ljude ubijene u borbama, kao i da su žrtve iz brčanskih masovnih grobnica namerno prostreljene kroz glavu ili gornji deo grudi.

Poslednji svedok ove nedelje bio je hodža iz Brezova Polja, sela u okolini Brčkog, koji je opisao kako je 15. maja 1992. u njegovu kuću došao Jelisić u pratnji još tri muškarca i jedne devojke, uzeo mu nekih 16.000 nemačkih maraka, te ključeve i dokumenta od kola. Hodža je zatim sopstvenim automobilom odvezen u logor Luka, gde je, najpre, prisustvovao ispitivanju dvojice muškaraca. Nezadovoljan njihovim odgovorima, Jelisić ih je u jednom trenutku izveo, čuli su se pucnji i optuženi se zatim sam vratio u logorsku kancelariju, govoreći kako mu je to "osamdeset treći slučaj." Zatim ga je Jelisić, tvrdi svedok, pitao zašto Muslimani i Hrvati mrze Srbe, da bi u jednom trenutku, zavaljen u stolicu i sa nogama na stolu, iz pištolja izvadio dva metka i rekao:

"Efendijo, igramo ruski rulet." Prislonio mu je pištolj na grudi i povukao obarač, ali nije bilo metka. "Ni Bog te neće sebi", rekao je Jelisić hodži i prislonio sebi cev na slepoočnicu, pitajući ga: "Je li na mene red?" Hodža je ćutao, a Jelisić je spustio cev sa slepoočnice govoreći: "Još me srpski narod treba." Zatim je hodži izdao propusnicu koju je, tvrdi svedok, potpisao sa "Adolf".

Odbrana je, u protiv ispitivanju, najviše nastojala da ospori tu propusnicu, tvrdeći da mu je Jelisić nije dao, barem ne tog dana za koji svedok tvrdi da je dobio. Sudija Žorda/Jorda je takvo ispitivanje prekinuo kao "nebitno".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm