HomeJELISIĆ OSLOBOĐEN OPTUŽBE ZA GENOCID
Suci zaključili da tužitelj nije dokazao da je Jelisić ubojstva činio s genocidnom namjerom

Goran Jelisić u sudnici TribunalaGoran Jelisić u sudnici Tribunala

Goran Jelisić oslobođen je optužbe da je počinio genocid nad Bošnjacima u Brčkom - objavilo je danas sudsko vijeće u predmetu protiv ovog optuženika.

"Jednoglasno smo zaključili da su dokazi koje je prezentirao tužitelj nedovoljni da dokažu Jelisićevo svjesno sudjelovanje u genocidu", kazao je predsjedavajući sudac Claude Jorda/Klod Žorda. Ova je odluka donesena po završetku tužiteljevog dijela postupka, dok izvođenje dokaza obrane još nije ni započelo. Suci se, međutim pozivaju na pravilo da, nakon razmatranja tužiteljevih dokaza, već u ovoj fazi suđenja mogu izreći presudu.

Jelisić je prošle godine priznao krivnju za 31 točku optužnice koje se odnose na ubojstva i zlostavljanja Bošnjaka i nekih Hrvata, ali nije prihvatio krivnju za genocid. Suci sada naglašavaju kako, bez obzira na ubojstva koja je Jelisić počinio, odbacuju optužbu za genocid budući da su zaključili kako tužitelj nije dokazao Jelisićevu genocidnu namjeru. "Bilo je potrebno pokazati da je sasvim svjesno radio na uništenju jedne vjerske ili etničke grupe", naglašava sudac.

Suci Jorda, Fuad Riad i Almiro Rodrigues su istodobno potvrdili da je – kroz ubojstva, okrutno postupanje i pljačku, što ih je počinio 1992. godine u Brčkom, a posebno u logoru Luka - Jelisić počinio zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja. Sljedeći korak sudaca je izricanje kazne za te zločine. Strane u postupku moći će uložiti žalbu na ovu prvostepenu presudu. Sasvim je izvjesno da će tužitelj to i učiniti budući da je već uoči najave ove odluke zatražio da se presuda ne donosi prije saslušanja svih njegovih argumenata. Sudac je danas odbacio taj zahtjev ustvrdivši da je tužitelj završio prezentaciju svojih dokaza te da mu neće davati "dodatnu šansu".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm