HomeTUŽITELJ TRAŽI DOŽIVOTNI ZATVOR ZA JELISIĆA
Ima li olakšavajućih okolnosti za Jelisića? Zaključeni argumenti o visini kazne za zločine koje je Jelisić priznao

Goran Jelisić u sudnici Tribunala Goran Jelisić u sudnici Tribunala

Haški tužitelj zatražio je danas kaznu doživotnog zatvora za Gorana Jelisića, koji je priznao krivnju za ubojstva Bošnjaka u Brčkom.

Odluku o visini kazne, suci bi trebali donijeti do kraja godine. Ona će se odnositi na optužbe koje se kvalificiraju kao zločin protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja. Prošlog su mjeseca suci odbacili optužbu da je kroz ta ubijanja Jelisić počinio i genocid, jer smatraju da tužitelj nije dokazao da je ubojstva u Brčkom, posebno u logoru Luka, Jelisić činio s genocidnom namjerom.

"Jelisić traži da se prema njemu pokaže milost, ali je sam nije pokazao", rekao je danas tužitelj Geoffrey Nice/Džefri Najs u završnoj riječi nakon saslušanja o visini kazne. Iako je Jelisić priznao krivnju za određeni broj ubojstava te je dao više intervjua istražiteljima Tribunala, tužitelj drži da to ne predstavlja olakšavajuću okolnost. "Optuženi je istražiteljima davao nedosljedne i popravljene verzije događaja, a krivnju je priznao samo zato jer je shvatio da nema izgleda da pobije dokaze tužitelja", smatra Nice koji dodaje kako Jelisić nikad nije pokazao stvarno kajanje zbog okrutnih ubojstava.

Obrana kaže kako Jelisić "zna i prihvaća" da mora snositi posljedice za ubojstva, zlostavljanja i patnje žrtava, ali drži da suci u odmjeravanju kazne ipak moraju uzeti u obzir olakšavajuće okolnosti - ne samo priznanje krivnje već i činjenicu da su veći dio od petnaestak svjedoka koje je izveo u okviru ovog saslušanja bili Bošnjaci. "Oni su pokazali da je Jelisić bio prijatelj s njima prije, tokom i nakon rata u Brčkom", ustvrdio je branitelj Mićeal Greaves/Majkl Grejvs . Obrana tvrdi kako je Jelisić "normalan" mladić, kojega su brutalne ratne okolnosti prisilile, kao i druge, da "odabere stranu".

Tužitelj međutim naglašava da je Jelisić bio "entuzijastični" počinitelj zločina. "U svakom ratu, vođe trebaju dobrovoljne egzekutore. Bez njih se zločin ne može izvršiti", napominje Nice.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm