HomeSASLUŠANJE O ODMJERAVANJU KAZNE JELISIĆU
Obrana izvodi svjedoke koji bi mogli ukazati na olakšavajuće okolnosti za okrivljenog

Goran Jelisić u sudnici Tribunala Goran Jelisić u sudnici Tribunala

Goran Jelisić - prema izjavama svjedoka obrane - bio je "prisiljen" ubijati Bošnjake u Brčkom i zapravo nije nikada prema njima pokazivao mržnju već im je pomagao. To su svjedočili zaštićeni svjedoci koje je Jelisićeva obrana dosad izvela u okviru saslušanja o visini kazne.

Nakon što je Jelisić priznao krivnju za ubojstva Bošnjaka u Brčkom, a posebno u logoru Luka, počinjena 1992. godine - kvalificirana kao zločin protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava ili običaja - suci sada trebaju odrediti visinu kazne za te zločine. Strane u postupku imaju pravo izvesti svjedoke koji, govoreći o karakteru okrivljenog, eventualno mogu ukazati na olakšavajuće ili otežavajuće okolnosti za okrivljenika.

Jelisićev školski prijatelj, Bošnjak, svjedočio je kako je Jelisić njemu i obitelji pomogao da pobjegne iz Bijeljine u Hrvatsku. "Da nije bilo Jelisića, možda pola moje obitelji danas ne bi bilo živo", rekao je taj svjedok. On je odbacio sugestiju sudaca da mu je Jelisić možda pomogao zato što mu je supruga bila srpske nacionalnosti.

Drugi zaštićeni svjedok je kazao kako je srpska policija Jelisića prisilila da ubija. Tužitelj je potom svjedoku pokazao fotografije Jelisića kako puca u glavu jednoj žrtvi, te ga upitao: "Niste znali da je Jelisić ovo činio?" "Ne", odgovorio je svjedok. Na upit suca da li, i nakon saznanja o Jelisićevim zločinima, ima isto pozitivno mišljenje o njemu , svjedok je odgovorio kako mu, usprkos Jelisićevu priznanju, ti zločini izgledaju nevjerojatni.

Bošnjačka svjedokinja, kojoj je Jelisić, kao školskoj prijateljici, materijalno pomagao 1993. godine, kazala je kako se ni njezino mišljenje o Jelisiću nije promijenilo ni nakon njegova priznanja da je ubijao, jer ona i dalje "ne može prihvatiti da je osoba poput njega činila takve stvari." Jedna svjedokinja iz Srbije, u čijoj je kući Jelisić boravio od kraja svibnja/maja do rujna/septembra 1992. godine, dakle odmah nakon što je napustio Brčko i tamošnji logor, svjedočila je kako je Jelisić tada imao psihičkih "problema" jer "nije mogao podnijeti maltretiranja i ubijanja nevinih ljudi u Brčkom". Ta svjedokinja kaže kako je tada nije ni zanimalo što se događalo u Brčkom i da je tek sada, na Tribunalu, čula što se zapravo zbilo. Ona ipak ostaje pri stavu da Jelisić nije ubijao po slobodnoj volji.

Jelisićeva obrana najavila je dvadesetak svjedoka u ovom dijelu postupka. Zasad nije poznato hoće li i tužitelj izvoditi svjedoke u vezi s odmjeravanjem kazne.

Ovo se saslušanje vodi u vezi optužbi koje je optuženi sam priznao prošle godine. Budući da Jelisić nije priznao da je time počinio i zločin genocida, u njegovu je predmetu bilo pokrenut dokazni postupak za taj zločin. No, suci su prošlog mjeseca, po završetku tužiteljeva dijela postupka, odbacili optužbu za genocid. Na tu je presudu tužitelj najavio žalbu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm