HomeREAKCIJE NA PRESUDU JELISIĆU
Presuda pokazuje da suci traže visoku razinu dokaza za genocid, kaže glasnogovornik Tribunala; Glavna tužiteljica je, međutim, "razočarana" presudom

Goran Jelisić u sudnici TribunalaGoran Jelisić u sudnici Tribunala

Presuda kojom se Goran Jelisić oslobađa optužbe za genocid pokazuje da Haški tribunal traži visoku razinu dokaza za potvrdu takve optužbe, komentirao je glasnogovornik Tribunala Jim Landale/Džim Lendeil dan nakon što su suci objavili da tužitelj u tom predmetu nije dokazao potrebne elemente genocida, a prije svega - "namjeru."

Jelisić je optužen za sudjelovanje u genocidu nad Bošnjacima u Brčkom. Njegove genocidne namjere, prema tužitelju, bile su vidljive ne samo iz ubojstava već i iz izjava da želi Brčko očistiti od Muslimana. Suci su međutim - u prvoj presudi o genocidu na Haškom tribunalu - zaključili da tužitelj nije "izvan razumne sumnje" dokazao da je Jelisić imao namjeru uništiti, bar djelomice, Bošnjake kao grupu, ili da je bio potpuno svjestan da svojim djelima čini genocid.

Glavna tužiteljica Carla del Ponte/Karla je ''razočarana" ovom odlukom sudaca, rekao je danas glasnogovornik Ureda tužitelja Paul Risley/Pol Rizli. Naglašavajući da ta presuda "otvara temeljna pravna pitanja" o kaznenom djelu genocida, Del Ponte je najavila da će "Ured tužitelja pažljivo proučiti tu odluku u svijetlu zaključaka Ruandskog tribunala za ratne zločine" koji je već donio presudu o tom kaznenom djelu. Nakon toga, tužiteljstvo će odlučiti hoće li uložiti žalbu u predmetu Jelisić, dodaje Risley. Ta bi se žalba mogla temeljiti na pravnim, proceduralnim ili čak činjeničnim pitanjima.

Del Ponte je također naglasila da se jučerašnja presuda odnosi samo na Jelisićev slučaj te da neće utjecati na tužiteljeva stajališta u vezi s drugim optužbama za genocid, kao ni na moguće buduće optužnice. Jedno suđenje za taj zločin bilo je već započeto pred Tribunalom 1998. godine, ali je prekinuto zbog smrti optuženika Milana Kovačevića, bivšeg člana srpskog kriznog štaba u Prijedoru. Haški tužitelj je dosad javno optužio šest Bosanskih Srba za zločin genocida. Uz Jelisića, to su Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Željko Mejakić, Duško Sikirica te Radislav Krstić koji se nalazi u haškom pritvoru i čije bi suđenje moglo započeti već ove jeseni.

Sudsko vijeće u predmetu Jelisić jučer je dalo obrazloženje svoje odluke da odbaci optužbu, ali ne i puni tekst presude. Nakon što objave pisanu presudu, bit će jasnija slika o tome kako su postavili kriterije za utvrđivanje krivnje za genocid. Na objavljivanje pisane presude sada čeka i glavna tužiteljica Del Ponte, kako bi odlučila hoće li uložiti žalbu. Tužitelj, međutim, mora najaviti ulaganje žalbe u roku od petnaest dana, bez obzira na to hoće li u tom roku biti objavljena pisana presuda.

U međuvremenu, Jelisić će čekati na odluku sudaca o visini kazne za ubojstva koja je priznao, a zbog kojih je proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm