HomePRVA PRESUDA ZA MASAKR U AHMIĆIMA
Petorica osuđeni na kazne od 6 do 25 godina zatvora, jedan optuženik oslobođen. Zločin u Ahmićima nije bio borbena operacija, već "dobro organiziran napad na civile druge etničke grupe"

Petorica od šest bosanskih Hrvata optuženih za suđelovanje u napadu na Ahmiće proglašeni su danas krivima za zločine koje im na teret stavlja haški tužitelj, dok je jedan oslobođen optužbi. Zoran Kupreškić osuđen je na deset godina zatvora , Mirjan Kupreških na osam godina, Vlatko Kupreškić na šest godina , Drago Josipović na petnaest, a Vlado Šantić dvadeset pet godina zatvora. Dragan Papić oslobođen je optužbi i sud je naložio da ga se odmah pusti na slobodu.

"Zaključili smo da, uz moguću iznimku jednog optuženika, ovo sudsko vijeće nije sudilo glavnim krivcima, onim najodgovornijima za masakr u Ahmićima", rekao je predsjedavajući sudac Antonio Cassese/Kaseze. Sudsko vijeće podsjeća da je tokom suđenja utvrđeno da su napad izvršili pripadnici HVO i specijalne jedinice Jokeri.

Zločin u Ahmićima, naglašavaju suci, nije bio borbena operacija već dobro planirano i dobro organizirano ubijanje bošnjačkih civila. "Ono što se dogodilo u tom selu 16. aprila 1993. godine ušlo je u povijest kao jedna od najstrašnijih ilustracija nečovječnosti", naglašavaju suci.

Sva šestorica optuženi su u prvoj točki optužnice za zločin progona, a potom je svaki, osim Papića, bio optužen za pojedinačna ubojstva. "Progon je jedan od najstrašnijih zločina protiv čovječnosti jer se temelji na diskriminaciji i negira princip jednakosti ljudskih bića", rekao je danas sudac Cassese.

Najtežu kaznu dobio je Vlado Šantić zbog njegove zapovjedne pozicije u vojnoj policiji HVO. On je okrivljen za progon kao i za sudjelovanje u jednom ubojstvu. Drago Josipović je također proglašen krivim za progon te kao supočinilac ubojstva. Zoran i Mirjan Kupreškić, optuženi za progon i za ubojstvo jedne bošnjačke obitelji - oslobođeni su optužbe za ubojstvo, ali su proglašeni krivima za progon. Vlatko Kupreškić također je oslobođen optužbe za pojedinačno ubojstvo, ali je okrivljen za progon. Sva djela za koje su optuženi proglašeni krivima kvalificiraju se kao zločin protiv čovječnosti.

Ovo je prva presuda Haškog tribunala vezana uz zločin u Ahmićima. Taj će zločin imati važnu ulogu i u presudama Tihomiru Blaškiću, kao i Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm