HomeAMERIČKA VLADA O PRESUDAMA HAŠKOG TRIBUNALA
"Ratni zločini se nikad ne mogu zaboraviti i pravda će na kraju morati da bude zadovoljena", navodi se u izjavi Stejt departmenta povodom presude odgovornima za masakr u Ahmićima - Upozorenje na posebnu odgovornost naredbodavaca u operacijama etničkog čišćenja

Uzimajući za povod prošlonedeljnu presudu petorici bosanskih Hrvata, osuđenih za ratne zločine u selu Ahmići (Bosna i Hercegovina) - američka vlada objavila je zvaničnu izjavu u kojoj se izražava puna podrška i najavljuje dalja maksimalna saradnja sa Međunarodnim tribunalom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY).

"Najnovije presude podsećaju, pored ostalog, da se ratni zločini nikad ne mogu zaboraviti i da pravda na kraju mora biti zadovoljena, bez obzira koliko se to odlagalo. Najmanje stotinu muškaraca, žena i dece ubijeno je 16. aprila 1993. godine u selu Ahmići u Bosni i Hercegovini. Svi pobijeni bili su muslimani. Ubili su ih pripadnici jedinica bosanskih Hrvata, koji su, kako je utvrdio Međunarodni tribunal, bili uključeni u sistematsku kampanju etničkog čišćenja", navodi se u saopštenju Stejt departmenta/State Department, uz konstataciju da je pogrom u Ahmićima predstavljao deo organizovane akcije oružanih snaga bosanskih Hrvata sa ciljem da se Lašvanska dolina u potpunosti očisti od bošnjačkog stanovništva.

U dokumentu američke vlade konstatuje se da je utvrđivanje odgovornosti za ratne zločine "težak i komplikovan proces", koji uzima mnogo vremena. "U slučaju masakra u Ahmićima, sud je zaključio da pripadnici hrvatskih snaga nisu mogli oravdati počinjene zločine navodeći kao razlog izvršavanje zapovesti pretpostavljenih, i izrečene su im zatvorske kazne u rasponu od 10 do 25 godina", navodi se u saopštenju objavljenom u Vašingtonu. Istovremeno, ukazuje se da haško tužilaštvo detaljno i strpljivo radi na utvrđivanju odgovornosti glavnih odgovornih za ratne zločine, pri čemu se konkretno pominju započeti procesi istaknutim civilnim i vojnim funkcionerima bosanskih Srba Radoslavu Brđaninu i generalu Momiru Taliću.

"Moguće je, pa čak i vrlo verovatno, da Međunarodni tribunal neće nikad moći da pobroji sve zločine koji su učinjeni tokom rata u Bosni i Hercegovini. Međutim, mora se istrajati u nastojanju da se razreši što je moguće veći broj slučajeva. Niko ko je učestvovao u ratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji, ne bi trebalo da se oseća sigurnim od suđenja i pravedne kazne", zaključuje se u izjavi vlade SAD.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm