HomeZAVRŠENA RASPRAVA O ŽALBAMA OSUĐENIH ZA MASAKR U AHMIĆIMA
U raspravi o žalbama petorice osuđenih za sudjelovanje u napadu na Ahmiće, obrana osporavala dokaze na kojima se temelji presuda, a optužba pozvala da se dvojici optuženih dodaju nove pravne kvalifikacije za počinjena djela

U trodnevnoj žalbenoj raspravi u predmetu "Kupreškić i ostali", obrana petorice optuženika pozvala je Žalbeno vijeće da poništi ili preinači prvostepene presude kojima su proglašeni krivima za sudjelovanje u zločinu u Ahmićima. Optužba je, međutim, tvrdila da za to nema osnova.

Petorica od šest optuženih Bosanskih Hrvata iz Ahmića proglašeni su u siječnju/januaru 2000. krivima za sudjelovanje i pomaganje u napadu Vojne policije HVO na Bošnjake u njihovom selu. Tamo je 16. travnja/aprila 1993. ubijeno preko 100 civila, a bošnjačke su kuće spaljene.

Zoran i Mirjan Kupreškić osuđeni su na kazne od deset i osam godina zatvora, Vlatko Kupreškić je dobio 6, Drago Josipović 15, a Vlado Šantić 25 godina zatvora. Svi su okrivljeni da su - svojim djelovanjem u HVO 1992 i 1993. i pomaganjem Vojnoj policiji u napadu na Ahmiće - sudjelovali u progonu Bošnjaka na političkim, rasnim ili vjerskim osnovama. U slučaju Šantića i Josipovića posebno je istaknuta krivnja i za sudjelovanje u ubojstvu i uništenju imovine. Sva djela za koje su proglašeni krivima kvalificiraju se kao zločin protiv čovječnosti. Petorica okrivljenih uložili su žalbe na presude i kazne, dok su se tužitelji žalili na presude Šantiću i Josipoviću.

Advokati Vlatka Kupreškića i Drage Josipovića zatražili su u svojim žalbama oslobađajuće presude za njihove branjenike tvrdeći da su nedosljedni iskazi svjedoka koji Kupreškića terete za suradnju s vojnicima koji su napali selo, a Josipovića za sudjelovanje u ubojstvima i napadima na pojedine bošnjačke kuće. Obrana preostale trojice optuženih tražila je da se smanje kazne njihovim branjenicima, oslanjajući se također na tvrdnje o nepouzdanosti iskaza svjedoka koji ih optužuju.

Po ocjeni optužbe, prvostepeno vijeće je imalo najbolji uvid u dosljednost svjedoka te je njen stav da nema osnova za mijenjanje presuda trojici Kupreškića. A u slučaju Šantića i Josipovića tužitelji traže da se njihovo sudjelovanje u paljenju kuće i ubojstvu, u žalbenoj presudi kvalificira ne samo kao zločin protiv čovječnosti već i kao kršenje zakona i običaja ratovanja. Tužitelji, međutim, ne traže da se – ukoliko Žalbeno vijeće prihvati dvojnu kvalifikaciju istog zločina – povećaju kazne Šantiću i Josipoviću.

Dio argumenata obrane temeljio se na nedavno uvedenim dokazima. U žalbenom postupku se novi dokazi mogu uvoditi samo ako nisu bili dostupni obrani ili optužbi tokom suđenja. Žalbeno vijeće je, po tom načelu, prihvatilo razmotriti određeni broj dokaza koji se tiču optužbi protiv Josipovića te Vlatka i Zorana Kupreškića. Obrana je čak zatražila da se ponovno otvori dokazni postupak kako bi se na najbolji način procijenila težina tih dokaza. Tužitelji su, sa svoje strane, ustvrdili da novi dokazi ne trebaju utjecati na presude o krivnji te su pozvali Žalbeno vijeće da bez novog otvaranja postupka procjeni njihovu težinu

Predsjedavajuća sutkinja Žalbenog vijeća Patricia Wald/Patriša Vold najavila je da će drugostepena presuda biti donesena u sljedećih nekoliko mjeseci.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 65

SLUČAJ "MEDAČKI DŽEP": Predaja i prvo pojavljivanje pred Tribunalom generala Rahima Ademija
SUĐENJE "TUTI" I ŠTELI": Prva svjedočenja o zločinima HVO u području Mostara
SUĐENJE ZA ZLOČINE U LOGORU KERATERM: Psihološki portret Damira Došena
SUĐENJE ZA MASAKR U AHMIĆIMA: Rasprava o žalbama petorice osuđenih