HomeZORAN, MIRJAN I VLATKO KUPREŠKIĆ OSLOBOĐENI OPTUŽBI
U prvom slučaju oslobađanja optuženika tokom žalbenog postupka, trojici bosanskih Hrvata optuženih za sudjelovanje u napadu HVO na Ahmiće su ukinute presude i oni danas napuštaju Haški pritvor. Preostala dvojica optuženih u predmetu "Kupreškić i ostali" proglašeni su krivima, ali su im kazne ublažene

Odlukom Žalbenog vijeća Haškog tribunala, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su oslobođeni optužbi za sudjelovanje u zločinu u Ahmićima i progonu bošnjačkog stanovništva te će tokom dana biti pušteni na slobodu. Istodobno je Žalbeno vijeće prihvatilo samo manji dio argumenata iz žalbi preostale dvojice optuženih u slučaju "Kupreškić i ostali" ,Vlade Šantića i Drage Josipovića, te im je samo smanjilo kazne.

Braća Zoran i Mirjan Kupreškić su u prvostupanjskom postupku bili proglašeni krivima za progon Bošnjaka na temelju tvrdnje tužitelja da su sudjelovali u napadu na jednu bošnjačku kuću u Ahmićima. Bili su osuđeni na 10 i 8 godina zatvora. Žalbeno vijeće je u danas objavljenoj presudi zaključilo da je "optužnica protiv njih bila manjkava jer u njoj nisu navedene materijalne činjenice koje bi potkrijepile tvrdnje optužbe" da su oni sudjelovali u progonu Bošnjaka. Također, vijeće zaključuje da nema dovoljno dokaza o njihovom sudjelovanju u napadu na bošnjačku kuću u Ahmićima. Slijedom toga su ukinute osuđujuće presude, a braća Kupreškić će tokom poslijepodneva biti pušteni iz pritvora i avionom će otputovati za Zagreb.

Na temelju novih dokaza uvedenih tokom žalbenog postupka ukinuta je i presuda protiv njihovog bratića Vlatka Kupreškića koji je bio osuđen na šest godina zatvora zbog optužbe da je sudjelovao u pripremama vojnika HVO za napad na Ahmiće. Dodatni dokazi uvjerili su Žalbeno vijeće da Vlatko Kupreškić nije pomagao HVO u napadu na selo i time sudjelovao u politici progona Bošnjaka. Vlatko Kupreškić također će danas napustiti haški pritvor.

Kazna Dragi Josipoviću smanjena je s 15 na 12 godina zatvora budući da je Žalbeno vijeće zaključilo da je optužnica bila djelomično manjkava i da nije dokazana njegova zapovjedna uloga u napadu na Ahmiće. Međutim, nije prihvaćena njegova tvrdnja o nepouzdanosti svjedokinje koja ga tereti za sudjelovanje u napadu na jednu od bošnjačkih kuća 16. Aprila 1993. te je potvrđena njegova krivnja za taj zločin. Kazna je smanjena i petom optuženiku u ovom predmetu - Vladi Šantiću, koji je jedini bio pripadnik Vojne policije HVO za koju su suci utvrdili da je glavni počinitelj ubijanja i paljenja u Ahmićima. Kazna je smanjena s 25 na 18 godina zatvora, budući da je on - nakon prvostepene presude - djelomično priznao krivnju za sudjelovanje u napadu na Ahmiće te je surađivao s optužbom. Tribunal će u dolazećem periodu odlučiti u kojoj će zemlji njih dvojica odslužiti kazne - od kojih će se oduzeti četiri godine koje su proveli u haškom pritvoru.

U reakcijama na presude, odvjetnica Vlatka Kupreškića, Jadranka Sloković Glumac, je izjavila "da je vrlo sretna presudom Žalbenog vijeća budući da su konačno prihvaćeni argumenti koje je obrana predočavala već četiri godine."

Ovo je, ujedno, i prvi slučaj da su optuženici pred Haškim tribunalom oslobođeni u žalbenom postupku. Dosad su dva optuženika bila oslobođena (Dragan Papić i Zejnil Delalić), ali na kraju prvostepenog postupka.

Zamjenik glavne tužiteljice Graham Blewitt/Grejem Bluit je, komentirajući presudu, izrazio nadu da će žrtve iz Ahmića shvatiti složene argumente sudaca koji su vodili do ovih oslobađajućih presuda. Istodobno je ocijenio da će današnje odluke Žalbenog vijeća "pojačati povjerenje javnosti u postupke pred Haškim tribunalom i u njegovu spremnost da kritički preispituje svoje presude." Blewitt je napomenuo da će uskoro biti otpečaćena posljednja optužnica za Ahmiće, na kojoj se nalazi ime jednog počinitelja zločina. Masakr u Ahmićima je, inače, bio centralna točka optužnica protiv vojnog zapovjednika HVO u Srednjoj Bosni Tihomira Blaškića i političkog vođe Darija Koridća, koji su proglašeni odgovornima za taj zločin


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 75

DUBROVAČKA OPTUŽNICA: Predaja i izjašnjavanje generala Pavla Strugara
ŽALBENO VEĆ U SLUČAJU "KUPREŠKIĆ I OSTALI: Oslobađajuća presuda trojici optuženih za masakr u Ahmićima
SUĐENJE ZA ETNIČKO ČIŠĆENJE BOSANSKOG ŠAMCA: Predsjednik prvo tuče, a onda se izvinjava
DOKAZNI POSTUPAK ODBRANE NA SUĐENJU ZA ZLOČINE U VIŠEGRADU: Suze i žaljenje optuženog Mitra Vasiljevića