HomeTUŽITELJ ZATRAŽIO KAZNE OD 8 DO 30 GODINA ZATVORA
Predmet "Kupreškić i ostali" pred Haškim tribunalom

Haški tužitelj danas je predložio zatvorske kazne u rasponu od 8 do 30 godina za šestoricu bosanskih Hrvata optuženih za sudjelovanje u zločinu u Ahmićima.

U svom završnom izlaganju u predmetu "Kupreškić i ostali", tužitelj Franck Terrier/Frank Terje je podsjetio da je na Ahmiće 16. travnja/aprila 1993.godine izvršen "tehnički savršeno isplaniran napad"."Jokeri to nisu mogli sami izvršiti jer je u napadu sudjelovao velik broj vojnika, a netko im je morao pokazati i koje su kuće bošnjačke".

Terrier je dodao kako taj napad nije bio izolirani događaj, već dio veće vojne ofanzive s političkim ciljem da se iz tog područja 'etnički očiste' Bošnjaci. "Ne znamo pouzdano koliki je broj žrtava masakra u Ahmićima. No, evidentirano je 116 mrtvih od kojih su gotovo trećina bila djeca,a u Ahmićima nakon tog zločina nije ostao niti jedan Bošnjak", podsjetio je tužitelj.

Terrier je najvišu kaznu zatražio za Vladu Šantića. "On je bio zapovjednik 1. satnije 4. bojne Vojne policije HVO, a ta je satnija uključivala interventni vod Jokere", rekao je tužitelj dodajući kako su 'Jokeri' sebi pripisivali "pobjedu" u Ahmićima. "Zbog svog zapovjednog položaja, Šantić je morao savršeno znati opseg i prirodu zločina koji se pripremao", rekao je tužitelj koji upozorava kako je više svjedoka vidjelo Šantića u Ahmićima na dan zločina. Tužitelj istodobno odbacuje vjerodostojnost Šantićeva alibija, odnosno tvrdnje da je on taj dan proveo na osiguranju hotela Vitez.

Za Zorana Kupreškića tužitelj traži najmanje 20 godina zatvora optužujući ga za "aktivno sudjelovanje u agresiji" na Bošnjake. Svjedoci su optužili Zorana Kupreškića za ubojstvo cijele obitelji Ahmić, uključujući malu djecu. Za njegova brata Mirjana Kupreškića tužitelj traži najmanje 15 godina zatvora napominjući da je on sudjelovao u zločinima koji se stavljaju na teret njegovu bratu, ali je "mogao biti pod utjecajem starijeg brata."

Jednaku - 15-godišnju zatvorsku kaznu - Terrier traži i za Dragu Josipovića, naglašavajući da je on sudjelovao u pripremi i provođenju napada na Ahmiće, da je viđen na mjestu nekoliko pokolja te da su ga svjedoci optužili za sudjelovanje u dva ubojstva.

Vlatko Kupreškić je također "bio vezan uz pripremu zločina", nastavlja tužitelj. "Dao je napadačima na raspolaganje svoju kuću i sredstva te je pucao na civile koji su bježali od napada". Predložena je kazna od 12 godina zatvora.

Tužitelj je najmanju kaznu predložio za Dragana Papića, koji nije optužen za pojedinačna ubojstva već za sudjelovanje u općoj politici progona Bošnjaka u Lašvanskoj dolini. "On je izvršavao naredbe HVO zapovjednika, Bošnjaci su ga se bojali. Bio je gorljivi i aktivni član HVO", rekao je tužitelj zatraživši kaznu od 8 godina zatvora.

Svojim djelovanjem tokom hrvatsko-bošnjačkog sukoba "neki Hrvati iz BiH doveli su u vezu 1993. godinu s 1943. godinom kad su ustaške jedinice sijale užas u BiH. Krivcima za ustaške zločine nije suđeno, ali sada postoji Haški tribunal da bi osigurao da se povijest ne ponovi", rekao je na kraju svog izlaganja Franck Terrier.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 1

General Tihomir Blaškić osuđen na 45 godina zatvora
Početak suđenja za logore Omarska i Keraterm